utorak, 26 mart 2019 15:32

Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u zvaničnoj posjeti Sejmu Republike Poljske

Varšava, 26 – 30. mart 2019. godine

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, u periodu od 26. do 30. marta 2019. godine, boraviće u Varšavi, u studijskoj posjeti Sejmu Republike Poljske.

Studijska posjeta se organizuje u cilju razmjene iskustava i poboljšanja prakse u radu poslanika, članova Odbora, kao i unapređenja stručnog znanja zaposlenih u Sekretarijatu Odbora.

Radna posjeta Sejmu obuhvata sastanak sa potpredsjednikom Sejma Republike Poljske gospodinom Ryszardom Terleckim i sastanak sa direktorom Sektora za međunarodne odnose (zadaci u oblasti meritoričke i organizacione podrške Odbora za pitanja Evropske unije; pravni i praktični aspekti kontrole parlamenta u vezi sa pitanjima EU, uključujući zakonodavne poslove EU i procedure razmatranja dokumenta EU), 27. marta 2019. godine.

U okviru posjete, crnogorska delegacija će se, 28. marta, sastati sa direktorom Sektora za analize u Sejmu (zadaci, organizacija i funkcionisanje, posebno u okviru naučnog savjetovanja za Sejm i savjetovanja, davanja mišljenja i informisanja u okviru pitanja vezanih za članstvo Republike Poljske u EU), kao i sa poslanicima Odbora za obrazovanje, nauku i omladinu, uz učešće poslanika Odbora za kulturu i medije, Odbora za fizičku kulturu, sport i turizam, te Grupe prijateljstva Sejma Republike Poljske sa Skupštinom Crne Gore. Takođe, planiran je sastanak sa predstavnicima Ministarstva nauke i visokog školstva.

Trećeg dana studijske posjete, delegacija Odbora će se sastati sa: predstavnicima Ministarstva za nacionalno obrazovanje, direktorom Sektora za odbore Sejma (vrste, uloga i način rada odbora u Sejmu, zadaci, organizacija i funkcionisanje Sektora), direktorom Biblioteke Sejma (zadaci, organizacija i funkcionisanje, istorija, zbirke i funkcija podrške za Parlament) i sa predstavnicima Univerziteta u Varšavi.

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport će predstavljati predsjednik Odbora Radule Novović i članice Odbora, poslanice Branka Tanasijević i Aleksandra Vuković