ponedjeljak, 18 maj 2020 09:54

Saopštenje predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja

Tema ovogodišnje manifestacije je:Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija“

 

muzeji

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović dao je saopštenje povodom obilježavanja 18. maja – Međunarodnog dana muzeja:

„Gotovo pola vijeka je od kada se obilježava Međunarodni dan muzeja sa ciljem da se kroz organizaciju raznih događaja podigne svijest o važnoj ulozi muzeja u prikupljanju, zaštiti i razumijevanju kulturnog nasljeđa, ali i o predstavljanju institucije muzeja kao mjesta ljudske saradnje i razumijevanja.

Međunarodni dan muzeja zvanično je ustanovljen 1977. godine, donošenjem Rezolucije, za vrijeme održavanja Generalne skupštine Međunarodne mreže muzeja (International Council of Museums - ICOM), u Moskvi, radi pokretanja godišnjeg događaja s ciljem daljeg objedinjavanja kreativnih težnji i napora muzeja i privlačenja pažnje svjetske javnosti na njihovu aktivnost." Međunarodni dan muzeja trebalo je da prenese poruku da sumuzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima“.

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. maja, širom svijeta, od Amerike, Australije i Okeanije, do Evrope, Azije i Afrike. Svake godine se ovaj dan obilježava aktivnostima u sklopu određene teme koju predlaže Međunarodna mreža muzeja, a koja svim muzejima svijeta omogućava da se u maju usredsrijede na isti sadržaj i da poruke, koje muzejska zajednica šalje snagom sinergije, snažno odjekuju u javnosti. Prošle, 2019. godine, u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja učestvovalo je 55 000 muzeja iz oko 150 zemalja. Tema ovogodišnje manifestacije je: „Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija“.

Sa temom Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija, Međunarodni dan muzeja 2020. godine treba da bude povod okupljanja kako bi se proslavile raznolikosti perspektiva koje čine zajednice i osoblje muzeja, te najbolji alati za prepoznavanje i prevazilaženje pristrasnosti u onome što muzeji prikazuju i priča koje pričaju posjetiocima.

Svjesni činjenice da se Međunarodni dan muzeja, 2020. godine, obilježava u vanredno teškim uslovima zbog pandemije COVID-19, Međunarodna mreža muzeja je dala smjernice da se ovogodišnji program manifestacije, ipak, preseli u virtuelni svijet, iako su, nedavno, muzeji počeli otvarati svoja vrata za posjetioce. Takođe, preporuke ICOM-a su da se organizovanjem kreativnih događaja i aktivnosti organizatori manifestacije, naročito, zalažu za:

-ukazivanje na ključnu ulogu muzeja u društvu,

-osnaživanje raznolikosti i inkluzije u našim kulturnim institucijama,

-promociju kulturne razmjene kao katalizatora mira među ljudima,

-primjenu Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Evidentno je da su nove tehnologije i potrebe posjetilaca postavile pred muzeje i nove zahtjeve, pa više nije dovoljno da muzeji čuvaju i izlažu predmete, već pored toga posjetiocima moraju pružiti i mogućnost za obrazovanje i istraživanje putem edukativnih programa i prezentacija, kao i mogućnost za razvoj identiteta i vrednovanje istorijskog i umjetničkog nasljeđa u socio-kulturnim i edukativnim okvirima. Uz pomoć tehnologije muzeji su našli put da, na razne zabavne načine, dopru do različitih djelova društva. Izašli su izvan svojih krugova i ušli u mnogobrojne domove, a njihov sadržaj je, kroz virtuelni svijet, postao dostupan svakom  građaninu.

U vezi sa tim, veoma značajno je pomenuti da je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, ove godine, iz Narodnog muzeja Crne Gore, najavljeno da će virtuelno biti predstavljeni najatraktivniji i najznačajniji eksponati koji se čuvaju u ovoj instituciji, kao i da će se sa takvom praksom nastaviti i nakon završetka mjera preduzetih povodom sprečavanja širenja epidemije.

Neophodno je istaći da je, u okviru kampanje „Živimo kulturu #ostani doma“ koju je pokrenulo Ministarstvo kulture Crne Gore sa ciljem da se, u vremenu neophodnosti pridržavanja propisanih mjera socijalne distance, građanima omogući praćenje umjetničkih i kulturnih sadržaja putem kanala komunikacije koji su im dostupni unutar njihovih domova, Narodni muzej Crne Gore omogućio virtuelnu posjetu stalnih postavki organizacionih jedinica koje čine ovu instituciju. Takođe, Narodni muzej Crne Gore je pružio značajan doprinos pomenutoj kampanji omogućivši onlajn prikazivanje aktuelnih izložbi u televizijskom formatu, koje zainteresovani građani mogu pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama.

Na kraju, može se zaključiti da je potencijal muzeja da kreiraju značajna iskustva za ljude različitog porijekla središnji dio njihove društvene vrijednosti. Sve veće očekivanje javnosti usmjerilo je razgovor o potencijalima muzeja ka društvenom dobru u obliku održavanja izložbi, konferencija, performansa, obrazovnih programa i inicijativa. Muzeji treba da pokažu svoju važnost tako što će se konstruktivno uključiti u političku, društvenu i kulturnu stvarnost modernog društva.

Svake godine, u subotu koja je najbliža 18. maju, u okviru Međunarodnog dana muzeja, obilježava se tradicionalna manifestacija „Noć muzeja“. Inicijativa je pokrenuta u koordinaciji Francuske  muzejske direkcije i organizuje se u evropskim muzejima od 2005. godine, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a. Crna Gora se ovoj inicijativi pridružila 2007. godine. Ove godine, zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, održavanje manifestacije „Noć muzeja“ je odgođeno za 14. 11. 2020. godine.“

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore,

Radule Novović