srijeda, 21 februar 2018 14:24

Delegacija Odbora za rodnu ravnopravnost u studijskoj posjeti Evropskom parlamentu

Delegacija Odbora za rodnu ravnopravnost, na čelu sa predsjednicom Nadom Drobnjak i članicama Brankom Tanasijević, Sanjom Pavićević i Majom Bakrač, boravila je u Briselu 20. i 21. februara, na poziv Evropskog parlamenta,  u okviru studijske posjete i programa podrške parlamentima  zemalja proširenja, posebno Zapadnog Balkana.

Tokom dvodnevne posjete, članice delegacije su imale priliku da razgovaraju sa brojnim predstavnicima institucija Evropske unije, među kojima i sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarlsom Tanokom, vodećim članom Aktivnosti za podršku demokratiji za Zapadni Balkan i Tursku Eduardom Kukanom, predsjedavajućim Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i CG  Davidom Martinom i potpredsjednicom Evropskog parlamenta zaduženom za Zapadni Balkan Liviom Jarokom. Takođe, delegacija je prisustvovala i sjednici Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Evropskog parlamenta, na kojoj je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak govorila o pitanjima rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Članice crnogorske delegacije su razgovarale sa svojim kolegama iz Evropskog parlamenta o brojnim temama koje se tiču pitanja rodne ravnopravnosti, kao što su političko i ekonomsko osnaživanje žena, borba protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, učešće žena u politici i na tržištu rada, rodna ravnopravnost u medijima i digitalnom dobu, rodno budžetiranje, kao i napredak Crne Gore u postupku proširenja u pogledu pregovaračkog procesa.

Opšti utisak je da poslanici Evropskog parlamenta snažno podržavaju proces evropskih integracija Crne Gore, kao i napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju.

Sa delegacijom Odbora u studijskoj posjeti Evropskom parlamentu, bila je i delegacija Ženske političke mreže, koju su sačinjavale Snežana Jonica, Valentina Tadić, Anka Vukićević i Hatidža Đoni. Zvaničnici Evropskog parlamenta su pozdravili uspostavljanje Ženske političke mreže, koju čine žene iz 14 političkih partija u Crnoj Gori, a čija je uloga da se unaprijedi legislativa u oblasti rodne ravnopravnosti.