ponedjeljak, 24 decembar 2018 12:31

Održana 40. sjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Konsultativno saslušanje na temu: „Realizacija aktivnosti na regulaciji toka rijeke Bojane“

Na današnjoj 40. sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje  održano je konsultativno saslušanje (rasprava) na temu: „ Realizacija aktivnosti na regulaciji toka rijeke Bojane“.

Sjednica je održana shodno dogovoru sa Prve zajedničke sjednice Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva održivog razvoja i turizma su predstavili mjere koje se konstantno preduzimaju kako bi se poboljšao tok rijeke Bojane, s obzirom da su uticaji na tok trajni. Istaknuto je da je urađen projekat koji sadrži mjere i radnje kojim bi se održao otvorenim desni rukavac rijeke Bojane. Navedeni su međudržavni i IPA projekti kojima će se doprinijeti regulaciji toka rijeke Bojane i prevenirati moguće poplave. Iznijeti su i iscrpni podaci o uklanjanju materijala i nanosa koji onemogućavaju protok rijeke i površinama plažnog prostora, na kojem se iskop odlaže. Takođe, potvrđeno je da su naučne studije neophodne za pripremu ovog projekata.

Na današnjoj sjednici, ocijenjeno je i da je potrebno intenzivirati aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za međunarodne fondove, kao i neophodnost edukacije građana zbog potrebe vrednovanja prirode kako se ona, nekontrolisanim odlaganjem otpada, ne bi ugrožavala. Otvoreno je i pitanje gubitka plaža koje može negativno uticati na turističku valorizaciju ovog područja i konstatovano da su intenzivirane zajedničke aktivnosti različitih resora sa ciljem unapređenja stanja.

U toku sjednice su postavljena  pitanja koja su se odnosila na sredstva iz budžeta, koja treba opredijeliti isključivo za regulaciju toka rijeke Bojane i ukazano je na potrebu utvrđivanja plovnog puta sa pratećom signalizacijom.

Takođe, data je i preporuka da se donese sveobuhvatan akcioni plan  sa rokovima i nosiocima aktivnosti, kako bi se kontinuirano pratila realizacija aktivnosti na regulaciji toka rijeke Bojane.