srijeda, 26 decembar 2018 11:47

Održana 42. sjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Na današnjoj 42. sjednici održano je Konsultativno saslušanje (rasprava) na temu: „Primjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata“.

Sjednici su prisustvovali predstavnici: Ministarstva održivog razvoja i turizma, Zajednice opština Crne Gore i Inženjerske komore Crne Gore.

Tokom rasprave, ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, istaknuto je da potpuno zadovoljstvo u primjeni Zakona mora izostati zbog kadrovske nepopunjenosti organa inspekcijskog nadzora, čime sama implementacija Zakona nije ugrožena, već je naprotiv, broj srušenih, bespravno podignutih objekata, povećan. Ukazano je na usporenost donošenja  rješenja o legalizaciji objekata shodno podnijetim zahtjevima i najavljena je administrativno – tehnička pomoć lokalnim samoupravama. Ipak, izuzetno zadovoljstvo izraženo je odazivom pozivu da se nelegalni objekti legalizuju. Saopšteno je i da se prostorno-planska dokumentacija donosi planiranom dinamikom. Istaknuto je da je, prije donošenja Zakona, Crna Gora devastirana podjednako i neplanskom i planskom gradnjom i da se konstantno čine napori da se zavede red i odgovornost u oblast planiranja prostora i izgradnje objekata.

Predstavnici Zajednice opština su ukazali na potrebu produženja roka za donošenje prostorno-planske dokumentacije, čija je izrada i donošenje započeta do dana stupanja na snagu ovog zakona, a koji ističe 31. decembra 2018. godine. Predloženo je da se rok produži do kraja 2019. godine.

Predstavnici Inženjerske komore su iskazali rezerve prema rješenjima ovog sistemskog Zakona. Iznijeta su mišljenja da u postupku licenciranja ima problema, da je broj licenci osjetno smanjen i da u prostoru nije zabilježen osjetan napredak. Navedeno je i da Inženjerska komora ima 30% članova od ukupnog članstva koji je imala do donošenja ovog Zakona. Ukazano je na potrebu smanjenja broja obavezno angažovanih inženjera za poslove revizije treba smanjiti. Takođe je navedeno da je definicija složenih inženjerskih objekata nedovoljna i dvosmislena.   

Na sjednici je dogovoreno da se nova rasprava na ovu temu, sa konkretnim predlozima, održi u prvom kvartalu 2019. godine.