četvrtak, 21 mart 2019 13:56

Poslanica Nikolić na Šestoj dunavskoj parlamentarnoj konferenciji

Članica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Ana Nikolić, prisustvovala je Šestoj dunavskoj parlamentarnoj konferenciji, koja se održava u Bukureštu, u Rumuniji.

Na Konferenciji je razmatrano pitanje uspostavljanja brenda “Dunavski turizam” kojim bi se promovisao identitet dunavskog regiona i prekogranična saradnja. Ukazano je na značaj podrške implementaciji harmonizovanog sistema monitoringa posvećenog turizmu koji može pružiti potpune i uporedive statističke podatke u svih četrnaest država ovog regiona i usklađenost sa mehanizmima izvještavanja Svjetske turističke organizacije, čime bi se unaprijedilo regionalno izvještavanje.

Posebno je bilo riječi o integraciji turizma sa životnom sredinom, ciljevima održivog razvoja, klimatskim promjenama, zelenom energijom i saobraćajem. Neophodno je sve sektorske strategije i planove uskladiti sa planovima sa sprečavanje i ublažavanje klimatskih promjena. Takođe, skrenuta je pažnja i na potrebu razvijanja znanja društva o ovim oblastima kroz istraživanje, obrazovanje i informacione i komunikacione tehnologije.

Tokom ove konferencije su održane prezentacije i debate o povećanju stope nezaposlenosti stanovništva u EU, starosti 30 do 34 godine, sa visokim obrazovanjem, a ukazano je i na potrebu doživotnog učenja i neformalnog obrazovanja, postizanja određenog procenta akademske mobilnosti i razvoja inovativnih strategija.

Učesnici su istakli važnost implementacije Dunavske strategije, očuvanja prirodnih resursa i biosfere delte Dunava, kao jedinstvenog područja sa više od 30 tipova ekosistema i 9500 biljnih i životinjskih vrsta, stoga je navedena i potreba pripreme zajedničkih projekata i korišćenja fondova Evropske unije.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Rumuniji, Nj. E. Goran Poleksić.

Na kraju rada usvojena je Zajednička izjava.