ponedjeljak, 06 novembar 2017 18:35

Održana 14. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje posjetili JU Zavod „Komanski most“

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je, u prostorijama JU Zavod „Komanski most“, održao 14. sjednicu i posvetio je djeci i omladini sa umjerenim, težim i teškim smetnjama u intelektualnom nivou kao i zbrinjavanju odraslih osoba sa ozbiljnim ograničenjima u socijalnom funkcionisanju zbog mentalnih teškoća ili drugih kombinovanih smetnji u razvoju.

Sjednici su, pored članova Odbora, prisustvovali Vaselj Dušaj, direktor JU Zavod “Komanski most”, Vukica Jelić, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Elmedin Rovčanin, sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i dr Vesna Miranović, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu u Ministarstvu zdravlja.

U JU Zavod „Komanski most“ trenutno je smješteno 114 korisnika, od kojih je 63 muškarca i 51 žena. Smještajni kapaciteti Zavoda su podijeljeni u tri cjeline koje ukupno obuhvataju 130 mjesta a čine ih: paviljon za smještaj muške populacije, paviljon za smještaj ženske populacije i odjeljenje za autizam. Paviljon C, gdje su bila smještena djeca do 2008. godine, adaptiran je i prilagođen osobama sa teškim oblikom autizma.

Nakon održane sjednice, članovi Odbora su, zajedno sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva zdravlja, obišli smještajne kapacitete JU Zavod “Komanski most”.