petak, 28 jun 2019 15:40

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje prisustvovao predstavljanju ključnih nalaza iz MICS istraživanja

Istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS) je 2018. godine sprovela Uprava za statistiku Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Crne Gore, UNICEF-a i UNHCR-a

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje dr Suad Numanović prisustvovao je danas na pres konferenciji koja je organizovana povodom predstavljanja ključnih nalaza Istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS), koje je 2018. godine sprovela Uprava za statistiku Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Crne Gore, UNICEF-a i UNHCR-a. Pres konferencija je održana u Eko zgradi Ujedinjenih nacija.

Ključne nalaze MICS istraživanja na pres konferenciji su predstavili: šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Makkawi Khogali, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i direktorica Uprave za statistiku Gordana Radojević.

MICS je najveće istraživanje poslije popisa stanovništva koje se sprovodi širom svijeta svakih pet godina, s ciljem prikupljanja statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, socijale, zaštite životne sredine, uslova života, blagostanja, itd. Posljednji put je ovo istraživanje u Crnoj Gori sprovedeno tokom 2013. godine.

Na pres konferenciji je istaknuto da je Crna Gora prva na Balkanu sprovela novi krug međunarodnog istraživanja MICS, u okviru kojeg je ovog puta ispitano ukupno 3.826 domaćinstava u zemlji i dodatnih 854 domaćinstva u romskim naseljima.

Takođe, na pres konferenciji je navedeno da MICS istraživanje mjeri ključne indikatore u različitim oblastima o stanju prava djece i žena i da će se podaci dobijeni iz istraživanja koristiti za procjenu napretka Crne Gore u postizanju Ciljeva održivog razvoja i relevantne nacionalne strategije, kao i napretka zemlje u sprovođenju Konvencije UN-a o pravima djeteta.

MICS je najveći izvor statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka o djeci i porodicama širom svijeta. Definisanim upitnicima su prikupljene informacije o domaćinstvima, ženama i muškarcima od 15 do 49 godina starosti, djeci mlađoj od 5 godina i djeci uzrasta od 5 do 18 godina.