srijeda, 09 oktobar 2019 15:52

Održana 54. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Konsultativno saslušanje na temu: Položaj i socio-ekonomski status zdravstvenih radnika u Crnoj Gori“

Na 54. sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, shodno članu 73 Poslovnika Skupštine Crne Gore, održano je konsultativno saslušanje na temu: „Položaj i socio-ekonomski status zdravstvenih radnika u Crnoj Gori“, na osnovu Inicijative koju je podnijela poslanica doc. dr Draginja Vuksanović Stanković.

Na poziv Odbora, a u cilju dobijanja potrebnih informacija i stručnih mišljenja, sjednici su prisustvovali: dr Kenan Hrapović, ministar zdravlja, Darko Radunović, ministar finansija, Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, dr Aleksandar Mugoša, predsjednik Ljekarske komore Crne Gore, dr Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore, dr Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore i dr Ljiljana Krivokapić, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore. Takođe, sjednici Odbora su prisustvovali i: Milica Škiljević, generalna direktorica Direktorata za ekonomiku i projekte u zdravstvu, Bojan Paunović, v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet i dr Žanka Cerović, potpredsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore. U skladu sa članom 55 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, kao zainteresovani poslanici, sjednici su prisustvovali poslanik Raško Konjević i poslanica Branka Bošnjak.

Predsjednik Odbora dr Suad Numanović, u svom uvodnom izlaganju, konstatovao je da je zdravstveni sistem jedan od najkompleksnijih društvenih sistema i da kvalitetno planiranje mora uzeti u obzir sve aspekte njegovog razvoja, s posebnim osvrtom na održivost, stabilnost i racionalnost sistema, efikasnost i efektivnost, kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite na svim nivoima. Naglasio je da je obezbjeđivanje dostupne i sveobuhvatne zdravstvene zaštite prioritetni cilj zdravstvene politike Crne Gore. Takođe, naveo je da je važno ulagati u razvoj i jačanje kadrova u zdravstvu da bi se postiglo ostvarenje cilja kojem težimo, a to je da imamo zdravo društvo kojem je dostupna pristupačna, integrisana i kvalitetna zdravstvena zaštita. Neophodno je ulagati u kadrovske kapacitete kroz obezbjeđivanje boljeg životnog standarda, kroz povećanje zarada zdravstvenim radnicima i rješavanje stambenih pitanja zaposlenih, konstantno stručno usavršavanje, nadogradnju znanja i prakse, obezbjeđivanje optimalnih uslova za rad za sve zaposlene, kroz rekonstrukciju i modernizaciju objekata i nabavku medicinske opreme i slično.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović je istakao da je bolji standard zaposlenih u zdravstvu u vrhu prioriteta Vlade Crne Gore, od početka njenog mandata. Izrazio je podršku povećanju plata zdravstvenim radnicima i naveo da će glavna aktivnost Ministarstva zdravlja, u narednom periodu, biti rad na povećanju zarada zdravstvenih radnika. Takođe, konstatovao je da su u toku intenzivni pregovori sa reprezentativnim sindikatima i Ministarstvom finansija, oko povećanja zarada zdravstvenim radnicima. Naglasio je da snaga sistema leži u kvalitetnim i motivisanim ljudima, a oslonac i suština zdravstvenog sistema su zadovoljni zdravstveni radnici.

Ministar finansija Darko Radunović je podržao odluku Odbora za održavanje konsultativnog saslušanja i naveo da je Crna Gora još uvijek u periodu fiskalne konsolidacije, koja je počela 2017. godine i koja će trajati do 2020. godine. Naveo je da su zahtjevi reprezentativnih sindikata opravdani, ali je naglasio da su u traženom obimu nerealni, jer nije siguran da je procentualno povećanje, koje se u zahtjevima traži, u ovom trenutku, prihvatljivo.

Članovi Odbora su, učestvujući u raspravi, postavili određena pitanja predstavnicima nadležnih institucija koji su učestvovali na današnjem konsultativnom saslušanju i dali podršku za nastavak socijalnog dijaloga između reprezentativnih sindikata, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu.

Na kraju, poslanica doc. dr Draginja Vuksanović Stanković je predložila određene zaključke, nakon čega je predsjednik Odbora dr Suad Numanović konstatovao da će konačni predlozi zaključaka, sa ovog konsultativnog saslušanja, biti naknadno formulisani i usvojeni na nekoj od narednih sjednica Odbora.