petak, 11 maj 2018 14:12

Završena zvanična posjeta delegacije Skupštine Crne Gore Češkoj Republici

Delegaciju predvodili predsjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za bezbjednost i odbranu, Andrija Nikolić i Obrad Mišo Stanišić. Članovi delegacije bili su i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Luiđ Ljubo Škrelja, kao i član Odbora za bezbjednost i odbranu prof. dr Miodrag Vuković.

Drugog radnog dana zvanične posjete Češkoj Republici delegacija Skupštine Crne Gore održala je sastanak sa pomoćnikom ministra odbrane Češke Republike Danielom Koštovalom.

Koštoval je upoznao članove crnogorske delegacije sa organizacijom i planom dalje izgradnje oružanih snaga Češke, mogućnostima profesionalnih pripadnika vojske i suočavanju sa izazovima, te češkim firmama koje se bave vojnom industrijom.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić je istakao da su rezultati koje je Crna Gora postigla od obnove svoje nezavisnosti učinili da naša država ne samo bude članica NATO saveza i na pragu članstva u Evropsku uniju, već i da kontinuirano doprinosi stabilizaciji cijelog regiona Zapadnog Balkana. Saopštio je da je Crna Gora izgradila malu, ali sposobnu vojsku i reformisala svoje službe bezbjednosti u cilju ispunjavanja NATO standarda, apostrofirajući da je uspješan rezultat istrajnog rada na reformisanju i osavremenjavanju crnogorskog sistema bezbjednosti i odbrane postignut uz pomoć i podršku zemalja NATO i EU. Izrazio je posebnu zahvalnost na donacijama Češke Republike za MONDEM program neutralizacije viškova naoružanja.

Politika stabilnosti i bezbjednosti glavna je odlika crnogorske politike, naglasio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić. On je istakao važnost integracione agende Crne Gore i u tom kontekstu uloge Češke koja nam na tom putu svesrdno pomaže.

Poslanici crnogorskog parlamenta sastali su se i sa specijalnim izaslanikom za sajber bezbjednost u Ministarstvu vanjskih poslova Češke Republike Ričardom Kadlčakom, koji je prezentovao  zakonodavni okvir zemlje domaćina i nacionalnu organizacionu strukturu u oblasti sajber bezbjednosti. 

Na sastanku je konstatovano da su savremeni izazovi oličeni u sajber napadima nametnuli potrebu da pitanje sajber bezbjednosti bude prioritet na globalnom nivou i s tim u vezi istaknut je značaj obrazovanja na ovu temu i neophodnost stručnog usavršavanja službenika koji rade na poslovima informacione bezbjednosti u cilju što bolje zaštite.

Zajednički je ocijenjeno da dvodnevna posjeta delegacije Skupštine Crne Gore Češkoj Republici predstavlja doprinos daljem jačanju međudržavne saradnje, koja se u predstojećem periodu treba intenzivirati konkretnim projektima.