četvrtak, 30 maj 2019 10:48

Predsjednik Skupštine razgovarao s predsjednikom Republike Slovenije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Na sastanku, koji je održan u Skupštini Crne Gore, zajednički je konstatovano da je kontinuirani politički dijalog dokaz tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije države, koji su dodatno produbljeni partnerstvom u NATO savezu. Zaključeno je da odlične političke odnose između dvije države treba staviti u svrhu intenzivnije ekonomske saradnje.

Predsjednik Brajović je zahvalio predsjedniku Pahoru na snažnoj podršci Slovenije u pregovaračkom procesu evropske integracije Crne Gore, naglasivši značaj partnerstva sa državama koje najbolje razumiju prilike na Zapadnom Balkanu. Predsjednik Skupštine je istakao očekivanje da će Crna Gora i u narednom mandatu imati podršku slovenačkih predstavnika u Evropskom parlamentu. On je naglasio da dijeli više puta Pahorov javno iskazan stav da je stabilnost Zapadnog Balkana važna za cijelu Evropu.  Na tom putu  - istakao je predsjednik Brajović  - očekujemo da uspjeh svake zemlje i dinamika njenog pridruživanja zavisi isključivo od njenih postignuća, a put ka Evropskoj uniji važan je koliko i članstvo.

Predsjednik Slovenije je posebno akcentovao ulogu parlamenta u procesu evropskih integracija, imajući u vidu važnost efikasnog usvajanja zakona neophodnih za ispunjavanje kriterijuma za članstvo. Parlament je mjesto koje okuplja sve predstavnike građana, bilo da su iz vlasti ili opozicije, a proces integracije u Evropsku uniju treba da bude kohezioni faktor svih političkih strana, ukoliko se iskreno zalažu za članstvo Crne Gore u Evropsku uniju – istakao je predsjednik Republike Slovenije.

Predsjednik Pahor je rekao da Slovenija Crnu Goru doživljava kao iskrenog prijatelja, kao što i Crna Gora ima prijatelje u Evropskoj uniji i Sloveniji.

Na sastanku, kojem su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva sa Parlamentom Republike Slovenije -  predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić i poslanik Branko Čavor, razmijenjena su mišljenja i o prilikama na unutrašnjem planu u dvije zemlje.

* * * * *

Susret Brajović - Pahor

YouTube

Cloud