ponedjeljak, 14 oktobar 2019 15:12

Poslanice Skupštine održale sastanak sa delegacijom Kineske asocijacije za javnu diplomatiju - CPDA

Članice Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Svekineskim narodnim Kongresom Nada Drobnjak i Branka Tanasijević, održale su danas sastanak sa delegacijom „Kineske asocijacije za javnu diplomatiju – CPDA“.

Ističući zadovoljstvo zbog posjete kineske delegacije te tradicionalno dobrih odnosa dvije države, poslanica Nada Drobnjak zahvalila je na dosadašnjoj kineskoj podršci koja se ogleda u velikom broj donacija i realizaciji razvojnih projekata koji su od izuzetnog značaja za našu državu.

Poslanica Drobnjak je naglasila važnost aktuelnog projekta izgradnje autoputa Bar – Boljare i rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, ocjenjujući da ovi projekti predstavljaju svojevrsne simbole prijateljstva Crne Gore i Kine.

Poslanica Branka Tanasijević napomenula je da je kao predsjednica Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore u prethodnom sazivu sa delegacijom Odbora  imala priliku da posjeti Kinu, te sa prisutnima podijelila svoj utisak da se kineska ekonomija ubrzano razvija a da obrazovni sistem predstavlja paradigmu za cijeli svijet. Ona je takođe iskazala zadovoljstvo konstantnim rastom broja kineskih turista koji posjećuju Crnu Goru, ističući očekivanje da će se taj trend nastaviti i u budućnosti

Potredsjednik „CPDA“ Čen Juming (Chen Yuming) uz izraze zahvalnosti zbog mogućnosti da razgovara sa predstavnicama grupe prijateljstva, predstavio je osnovne nadležnosti Kineske asocijacije za javnu diplomatiju. On je kazao da Asocijacija koja okuplja eksperte, bivše diplomate,  predstavnike držanih institucija i studente, teži da unaprijedi kinesku javnu diplomatiju, razumijevanje i prijateljstvo između Kine i ostatka svijeta, da predstavi Kinu kao demokratsku, otvorenu i progresivnu zemlju i kreira međunarodno okruženje pogodno za mirni razvoj Kine.

Potpredsjednik Juming na kraju sastanka iskazao je uvjeravanje da će Kineska asocijacija za javnu diplomatiju u saradnji sa Ambasadom NR Kine nastaviti da podržava Crnu Goru i njen razvoj.

U kineskoj delegaciji koja je posjetila Skupštinu Crne Gore pored potpredsjednik „CPDA“ Juminga, bili su i g. Ding Čao (Ding Chao) profesor na Fakultetu evropskih jezika i kultura, direktor Centra za centralne i istočne evropske studije na Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu, g. Liu Ćing (Liu Qing) direktor Departmana za azijske i pacifičke studije na Kineskom institutu za međunarodne studije i gđa Si Sinsin, direktorica kancelarije „CPDA“. 

Sastanku u Skupštini prisustvovala je i zamjenica ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Hua Jafan (Hua Yafang).