petak, 29 septembar 2017 17:35

Poslanici Skupštine Crne Gore učestvovali na međuparlamentarnoj konferenciji „Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja“

Poslanici Skupštine Crne Gore: Željko Aprcović, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za evropske integracije, Marija Ćatović, članica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Mihailo Anđušić, član Odbora za evropske integracije i Jovanka Laličić, članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovali su danas na međuparlamentarnoj konferenciji o temi „Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja“, koja je održana u Danilovgradu, u okviru Programa Evropskog parlamenta za podršku zemljama proširenja za 2017. godinu.

            Kopredsjedavajući konferencijom, poslanik Skupštine Crne Gore Željko Aprcović, naglasio je da reforma javne uprave i njeno funkcionalnije upravljanje, predstavljaju jedan od glavnih izazova u procesu evropskih integracija.

            Poslanici su učestvovali u raspravi o reformi javne uprave kao jednom od osnova politike proširenja, te depolitizaciji i profesionalizacijI javne uprave putem procedura zasnovanih na zaslugama i učinku. Bilo je riječi i o odgovornosti i reviziji u javnoj upravi, strategiji za suzbijanje korupcije u državnoj službi na neselektivan način, kao i o tviningu: pružanju podrške zaposlenim u parlamentima i javnim upravama zemalja proširenja i javnoj upravi po mjeri građana i razvoju e-usluga u javnoj upravi.

            Konferenciju su organizovali Evropski parlament u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA).

            Učesnici konferencije bili su članovi i članice Evropskog parlamenta, kao i predstavnici parlamenata pretpristupnih zemalja, odnosno parlamentarnih odbora koji se bave strukturnim reformama i javnom upravom, predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Evropske komisije, i predstavnici međunarodnih organizacija (OECD/SIGMA, Regionalna incijativa za antikorupciju) i nevladinih organizacija – Transparency International.

            Program obuhvata zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, sa ciljem pružanja podrške demokratiji u ovim zemljama, putem jačanja parlamentarnih kapaciteta, kao i podsticanje parlamentarnog dijaloga u skladu sa političkim ciljevima Evropskog parlamenta i odlukama političkih vlasti. Aktivnosti ovog Programa služe za olakšanje procesa proširenja i podrške ovim zemljama, u usklađivanju sa pristupnim kriterijumima EU, uz povećanje parlamentarnog učešća i nadzora.