utorak, 13 novembar 2018 09:04

POSP u Strazburu o pitanjima odnosa Crne Gore i EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović predvodiće delegaciju naše zemlje na Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) koji će 14. i 15. novembra biti održan u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu. Predsjednik Brajović će ujedno biti kopredsjedavajući sa Dejvidom Martinom, predsjedavajućim delegaciji Evropskog parlamenta pri POSP-u.

Odbor će razmatrati stanje pristupnih pregovora i odnosa između EU i Crne Gore, u prisustvu predsjedavajućeg Savjetu EU i Evropske komisije. Na dnevnom redu su i aktivnosti Skupštine Crne Gore na unaprjeđenju sveukupnog izbornog ambijenta, kao i napredak i rezultat u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Biće takođe riječi i o osnovnim pravima i slobodama, uključujući slobodan i profesionalan rad medija.

Delegaciju Crne Gore čine poslanici Skupštine i glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Po završetku POSP-a biće usvojeni Deklaracija i preporuke.

O POSP-u: Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), obrazovan je u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, a sastaje se dva puta godišnje u Briselu ili Strazburu i Podgorici. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.