srijeda, 16 maj 2018 12:30

Održan sastanak Nimanbegu - Bodnar

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Ukrajine Genci Nimanbegu je na sastanaku sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ukrajine, Vasilom Bodnarom (Vasyl Bodnar) naglasio da međusobni susret predstavlja potvrdu spremnosti dvije prijateljske države da unaprijede saradnju u mnogim poljima.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine, Vasil Bodnar upoznao je potpredsjednika Nimanbegua sa političkom situacijom u Ukrajini sa naglaskom da ta zemlja koristi sve raspoložive legalne političke mehanizme u cilju stvaranja unutrašnjeg mira i stabilnosti u regionima pogođenih ratom. Bodnar je posebno istakao stratešku ambiciju Ukrajine koja želi postati punopravna članica NATO i EU te iskazao uvjerenje da ekspertiza i iskustva Crne Gore iz tih procesa mogu znatno pomoći Ukrajini pri ispunjavanju svojih vitalnih državnih interesa.

Potpredsjednik Skupštine i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Ukrajine Genci Nimanbegu naglasio je da Crna Gora i Ukrajina dijele iste vanjsko-političke prioritete te izrazio uvjerenje da Ukrajina može računati na razumijevanje i solidarnost Crne Gore, činjenicom da naša država slijedi međunarodnu politiku svojih evopskih partnera iz Brisela.

Sagovornici su se složili da dvije države nemaju otvorenih pitanja te da samim tim postoji interesovanje za dalje unapređivanje odnosa na svim poljima, posebno u oblasti turizma i ekonomije. Takođe, sagovornici su se saglasili da uzajamne posjete na nivou parlamenata, planirane za drugu polovinu tekuće godine, direktno doprinose snaženju bilateralnih i sveukupnih odnosa Crne Gore i Ukrajine.