petak, 08 mart 2019 16:05

Održan sastanak Nimanbegu - Cakaj

Odlični odnosi susjeda, garant za unapređenje albanskog pitanja u Crnoj Gori

Potpredsjednik Skupštine  Crne Gore, Genci Nimanbegu susreo se danas sa vršiocem dužnosti ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije, Gentom Cakajem.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi između Crne Gore i Republike Albanije odlični, bez otvorenih pitanja, ali i da uvijek postoji mogućnost unapređenja.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, potpredsjednik Skupšine upoznao je ministra Cakaja sa političkom situacijom u Crnoj Gori, prije svega u svjetlu drugog bojkota parlamenta od strane opozicije. On je ubijeđen da je jedino mjesto za politički dijalog, upravo Skupština. Radna grupa za unapređenje izbornog povjerenja, stvorena u Skupštini Crne Gore, trenutno ne funksioniše.

- Crna Gora je država, kojoj je prioritet pitanje dobrog susjedstva i ima izuzetno dobre odnose sa svim susjedima, izjavio je domaćin. 

Unutrašnji politički konflikti koje proživljavamo ovih dana u obje države, nastavio je Nimanbegu, izazovi su za demokratiju, ali uvijek postoji nada da će se razriješiti na dobrobit građana.

- Mi kao Albanci u Crnoj Gori, pokušavamo da ne stvaramo dodatne probleme, koji bi opteretili i onako dijametralno suprotne stavove pozicije i opozicije. Svakako smo u potpunosti angažovani u jačanju državnih institucija, dodao je potpredsjednik.

Vršilac dužnosti ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije, Gent Cakaj, visoko je ocijenio položaj Crne Gore kao regionalnog lidera u evropskim integracijama i izrazio nadu da će od Crne Gore dobiti podršku u zakašnjelim integracijama Albanije. Što se ekonomskih odnosa tiče, sagovornici su ocijenili, da iako dobri, oni se mogu i dalje unaprijediti, a jedan od faktora koji će pomoći u ovom smjeru su i novi granični prelazi, kao i saradnja preko IPA fondova.

Vezano za položaj Albanaca u Crnoj Gori, oni su iznijeli svoja razmišljanja o proaktivnoj ulozi Republike Albanije, a to je ujedno i njihova ustavna obaveza.

Šef diplomatije je čestitao potpredsjedniku na rezultatima prvih izbora u opštini Tuzi, ubijeđen da rezultati neće nedostajati, te da će voditi u smjeru napretka opštine Tuzi kao razvijene opštine.

Razmotrena su i pitanja saradnje Albanije i Crne Gore, posebno sa Albancima u ovoj državi, na polju obrazovanja, kulture itd.

Na kraju sastanka, sagovornici su se saglasili, da su susreti na svim nivoima između Republike Albanije i Crne Gore plodotvorni i ohrabrujući i za Albance u Crnoj Gori.