četvrtak, 14 septembar 2017 15:43

Brajović: Privredni razvoj Crne Gore mora biti ostvaren bez iscrpljivanja kumulativnih potencijala

 

  • Privredni razvoj Crne Gore mora biti ostvaren bez iscrpljivanja kumulativnih potencijala i oštećenja bilo kojeg dijela društva, uvažavajući najviše standarde zaštite okoline, i usklađujući ih sa dugoročnim nacionalnim socijalnim i ekonomskim interesima -  izjavio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvarajući Segment na visokom nivou koji se održava u okviru Šestog zasijedanja Arhuske konvencije i PRTR Protokola u Bečićima.

Riječ je o skupu koji okuplja zvaničnike visokog nivoa, uključujući ministre, zamjenike ministara, državne sekretare, druge šefove delegacija i specijalne goste.

Predsjednik Skupštine je, između ostalog, istakao da su aktivnosti na pregovorima u okviru Poglavlja 27 koje se odnosi na pitanja životne sredine započeta 2012. godine. On je podsjetio da je riječ o jednom od najzahtjevnijih poglavlja, prije svega zbog svoje obimnosti i kompleksnosti kao i zbog dinamike izmjene zakonodavstva na nivou Evropske unije koja je izuzetno izražena upravo u ovoj oblasti.

  • U oblasti životne sredine čekaju nas zakonodavni, implementacioni i finansijski zadaci. I dok je harmonizacija zakonodavstva prilično napredna, implementacija propisa i izgradnja neophodne ekološke infrastrukture je od kritične važnosti za uspjeh čitavog procesa.

Danas uoči Zasijedanja, predsjednik Skupštine se sastao sa izvršnom sekretarkom Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) Olgom Algarijevom, sa kojom je razgovarao o značaju održavanja ove konferencije za povećanje svijesti o potrebi održivog razvoja. Bilo je riječi o podršci koju UNECE pruža Crnoj Gori i drugim državama u izgradnji kapaciteta za usvajanje i sprovođenje odgovarajućih zakona koji proističu iz Arhuske konvencije i PRTR Protokola. Sagovornici su se saglasili da je  Crna Gora učinila značajne korake u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, imajući u vidu da implementacija rješenja u ovim oblastima iziskuje značajna finansijska sredstva. Predsjednik Brajović je naglasio da javnost u sve većoj mjeri očuvanje životne sredine usvaja kao svoju potrebu, a ne obavezu. On je takođe istakao odličnu saradnju sa sistemom UN u  Crnoj Gori, poput UNICEF i UNDP.

docUvodno izlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

VIDEO  

Susret Brajović - Algarijeva
youtube           
cloud     
 
Govor predsjednika na Arhuskoj konvenciji
youtube          
cloud     
 
Pokrivalice - na Arhuskoj konvenciji
youtube           
cloud