petak, 22 decembar 2017 13:55

Predsjednik Skupštine govorio na redovnoj sjednici Skupštine CANU

 

  • Gospodo akademici, Vaša uloga je teška i nezahvalna, ali ne zaboravite da ste izabrani da čuvate crnogorsko blago. Ne zaboravite da ste rizničari jednog naroda koji baštini državnost duže od milenijuma. Ne zaboravite da ste povjerioci jedne kulture koja je imala prvu štampariju među Južnim Slovenima. Ne zaboravite da ste izabrani da čuvate identitet jednog naroda koji ga je čuvao i sabljom i perom, životima i grobovima, vijekovima i milenijumima. Na toj časnoj i dostojanstvenoj ulozi zavide vam mnogi. Ja vjerujem da ste svjesni uloge koja vam je povjerena, jer budućnost nije fikcija, nego istina koja još nije stupila na snagu – rekao je između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u svom obraćanju akademicima na 134. redovnoj sjednici Skupštine Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Predsjednik Skupštine smatra da je odgovornost institucija neophodna i bezrezervna:  - Jer ako zatvorimo oči, nijesmo slijepi nego uplašeni. Ako začepimo uši, nijesmo gluvi nego neiskreni. Ako zaćutimo, nijesmo nijemi nego nepošteni. Zato gledajmo, čujmo i kažimo sve što je dobro, ali i što nije, jer ne biti svjestan znači biti nesavjestan. A Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Skupština Crne Gore ne smiju sebi dozvoliti nesavjesnost. Nesavjesnost je luksuz i manir onih koje su progutale nesuvisle ambicije i interesi. A Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Skupština Crne Gore imaju samo jednu jedinu ambiciju i jedan jedini interes. A to je budućnost Crne Gore.- rekao je između ostalog predsjednik Brajović.

 

pdfObraćanje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića akademicima na 134. redovnoj sjednici Skupštine Crnogorske akademije nauka i umjetnosti - Podgorica, 22. decembar 2017.

 

Govor predsjednika Brajovića  - CANU

 
Govor predsjednika CANU 
 
Pokrivalice CANU
cloud