utorak, 27 februar 2018 19:19

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker imao izlaganje u Skupštini Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je danas sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom. Nakon tête-à-tête razgovora, predsjednik EK upisao se u Knjigu utisaka poslije čega su se predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik EK obratili poslanicima Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Brajović istakao je da, nakon uspješno okončanog procesa integracije u Sjevernoatlantski savez Crna Gora sada sve kapacitete društva usmjerava ka procesu integracije u Evropsku uniju. “Posjeta predsjednika Junkera i drugih najviših zvaničnika našoj zemlji potvrda je čvrstog opredjeljenja i otvorenosti Unije za prijem novih članica” kazao je Brajović i dodao da smatra da bez Crne Gore i njenih susjeda u Evropskoj Uniji, koji su po tradiciji i istoriji neraskidivi dio Evrope, nema mirne, bezbjedne i dugoročno stabilne Evrope.

Predsjednik Brajović rekao je još da je za Crnu Goru od izuzetnog značaja što je u Strategiji potvrđen “princip regate”. “Naša država nastavlja sprovođenje svih neophodnih reformi kako bi, na dobrobit svojih građana, postala dio porodice evropskih naroda kojoj pripada, jer Crna Gora nema dilemu da projekat ujedinjene Evrope ima dugoročnu i održivu perspektivu”, kazao je predsjednik Brajović i zaključio da je uvjeren da će sopstvenim zalaganjima i preuzimanjem odgovornosti za svoj razvoj, Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije.

Predsjednik EK Žan Klod Junker kazao je da mu je čast i zadovoljstvo što je u Crnoj Gori koja je, kako je rekao s pravom ponosna na svoja postignuća tokom istorije, posebno kada je riječ o novijoj istoriji. “Parlament je hram demokratije, mjesto na kojem se debatuje o ispravnosti argumenata”, kazao je Junker.

Predsjednik EK kazao je da je ubijeđen da je mjesto zemalja Zapadnog Balkana, prije svega Crne Gore, u Evropskoj uniji. “U Evropi dijelimo istu teritoriju i istoriju zbog čega je neophodno pomiriti geografiju i istoriju”, kazao je Junker. Predsjednik EK naglasio je da Crna Gora na putu učlanjenja u EU pokazuje značajan napredak. “Datum učlanjenja zavisi od vas”, kazao je Junker i dodao da je impresioniran odlučnošću sa kojom je Crna Gora za manje od 12 godina prešla nevjerovatan put”.

Obraćanju predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera prisustvovali su najviši državni funkcioneri, predstavnici Vlade Crne Gore, kao i rezidentni ambasadori EU u Crnoj Gori.

pdfIzlaganje predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera u Skupštini Crne Gore

Pokrivalice - Žan Klod Junker u Skupštini Crne Gore

youtube 

cloud 

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Skupštini Crne Gore

youtube 

cloud