srijeda, 14 mart 2018 16:50

Brajović razgovarao sa najvišim zvaničnicima Azerbejdžana o nastavku saradnje u političkim i ekonomskim odnosima

Parlamentarna diplomatija i aktivnosti Grupa prijateljstva Azerbejdžana i Crne Gore otvaraju vrata dodatnom unaprjeđenju političkih, ekonomskih, kulturnih veza dvije države, rečeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednikom Nacionalne skupštine Azerbejdžana Oktajem Asadovim.

- Povoljna poslovna klima za investitore Azerbejdžana u Crnoj Gori, kao i uspješni projekti u oblasti turizma i logistike, na najbolji način uzajamo promovišu dvije države i stvaraju uslove za realizaciju novih projekata, poput Jadransko-jonskog gasovoda za koji je planirano da prođe i kroz Crnu Goru – rekao je predsjednik parlamenta Azerbejdžana.

O saradnji Mješovite komisije za ekonomsku saradnju i predstojećem Biznis forumu na kojem se očekuje učešće visokih zvaničnika naše zemlje, bilo je riječi sa predsjednikom Vlade Azerbejdžana Arturom Rasizadeom, koji je iznio očekivanje da unaprijeđenjem ugovorne baze stvorimo i formalne preduslove za intenziviranje spoljno-trgovinske razmjene i podizanje sveukupnih ekonomskih, kulturnih  odnosa na viši nivo.

Slični tonovi prijateljske podrške i priznanja Crnoj Gori na konzistentnoj vanjskoj politici i posebnoj ulozi naše zemlje na Zapadnom Balkanu, čuli su se i na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadijarovim, sa kojim je konstatovano da odlični politički odnosi treba da rezultiraju mnogo boljom ekonomskom saradnjom u oblasti energetike, obrazovanja i održivog korišćenja hidropotencijala.

Rezimirajući posjetu Azerbejdžanu, koja je izazvala veliku pažnju ovdašnjih medija, predsjednik Skupštine Crne Gore je rekao da je tokom svih susreta bio vidljiv prijateljski stav i riješenost za razvijanje novih zajedničkih projekata u brojnim oblastima.

- Azerbejdžan cijeni jasne političke poruke naše zemlje vezano za probleme sa kojima se ova država suočava, a takođe ističu povoljnu poslovnu klimu za investitore ove države koja u posljednjim decenijama bilježi ekonomsku ekspanziju. Na svim sastancima je zajednički ocijenjeno da je pred nama mnogo mogućnosti za saradnju, a turistički kompleks Portonovi može biti primjer razvoja budućih uspješnih zajedničkih projekata. Istakao bih takođe učešće na konferenciji u organizaciji Grupe za podršku Putu svile  u PS OEBS čiji je Crna Gora jedan od osnivača, trenutno je čine 22 zemlje, a ima za cilj bolje veze Istoka i Zapada. Sve to govori o posvećenosti naše zemlje multilateralnoj saradnji, razvoju diplomatskih odnosa i intenziviranja ekonomske saradnje u najboljem interesu građana Crne Gore.

Delegacija Skupštine, u kojoj je bio i poslanik Bogdan Fatić, položila je vijence u Aleji časti i Aleji mučenika, a posjetila je i Počasni konzulat Crne Gore u Bakuu na čijem je čelu posvećeni prijatelj razvoja odnosa dvije zemlje Vugar Alijev.

Izjava predjsednika Brajovića

youtube

cloud

Sastanci sa zvaničnicima - kadrovi

youtube

cloud

Polaganje vijenaca - kadrovi

youtube

cloud