utorak, 08 maj 2018 14:46

Vijenac Partizanu borcu i diskusija „Odoljeti populističkim pokretima“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović predvodi delegaciju koja će u srijedu 9. maja u 9:00 sati položiti vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici. U delegaciji će biti potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i predsjednik SUBNOR-a i antifašista, akademik Zuvdija Hodžić.  

Istog dana u Plavom salonu Skupštine Crne Gore će u 12,00 sati biti  održana diskusija pod nazivom „Odoljeti populističkim pokretima“.

Razgovaraće se o današnjoj percepciji glavnih vrijednosti antifašizma, pojavi populističkih pokreta u razvijenim demokratijama, njihovom uticaju na Crnu Goru i region i da li one negiraju antifašističke vrijednosti. Poseban akcenat će biti stavljen na pitanje da li treba mijenjati način predstavljanja glavnih vrijednosti i poruka antifašizma i kako zavodljive populističke poruke utiču na formiranje vrijednosnih kriterijuma mladih. Biće riječi o načinima borbe protiv stereotipa i neselektivnog usvajanja instant rješenja i ohrabrivanja kritičke misli kod mladih.

Uvodna izlaganja, pored predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, imaće  akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore; doc. dr Biljana Maslovarić – profesorka sociologije, prodekanka za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore; prof. dr Janez Drobnič, sociolog, profesor na Univerzitetu Primorska u Kopru i predavač na programu mobilnosti EU na Filozofskom fakultetu UCG; doc. dr Aleksej Kišjuhas, sociolog, docent na odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, redovni kolumnista dnevnog lista Danas; mr Goran Radojičić, književni kritičar i teoretičar, urednik brojnih izdanja udžbenika za osnovnu i srednju školu. Moderator diskusije je dr Dragutin Papović, istoričar, poslanik u Skupštini Crne Gore, honorarni profesor na Univerzitetu Crne Gore. U diskusiji će učestvovati i više poslanika Skupštine Crne Gore, profesori istorije, mladi antifašisti, predstavnici SUBNOR-a. 

Večeras, 8. maja u 20,00 sati na platou ispred Skupštine Crne Gore, biće održan koncert pjesama iz NOB-a u izvođenju Kic pop hora sa gostima.

Svi događaji su otvoreni za medije, koji se za više informacija mogu obratiti Odjeljenju za odnose s javnošću i protokol: 020 404 565 (kontakt osoba Sanja Perić 067 246 994) ili mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..