četvrtak, 10 maj 2018 14:47

Predsjednik Skupštine razgovarao sa predsjednikom odbora Bundestaga

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa predsjednikom Odbora za poslove Evropske unije u njemačkom Bundestagu, Ginterom Krihbaumom.

Gost iz Njemačke je istakao da je Crna Gora od nezavisnosti ostvarila izvanredan progres, mnogo toga je urađeno, ali ima i još posla - istakao je predsjednik odbora Bundestaga.

Krihbaum je naglasio da će jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije i kriminala koji su obuhvaćeni poglavljima 23 i 24, donijeti najviše benefita građanima Crne Gore.

Kada je riječ o integraciji Zapadnog Balkana, Njemačka se zalaže da kvalitet reformi odredi brzinu pristupanja zemalja kandidata Evropskoj uniji i da posebno cijeni stabilizujuću ulogu i dobrosusjedske odnose Crne Gore u regionu.

Kada je riječ o bojkotu, sagovornici su se saglasili da je samo parlament mjesto za razgovor i donošenje odluka. Krihbaum je naglasio da bi u Njemačkoj bilo nezamislivo odbijanje izabranih poslanika da predstavljaju interese svojih birača u parlamentu. U tom kontekstu, dodao je da se regularnost održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne može dovoditi u pitanje, posebno imajući u vidu da su relevantne međunarodne institucije dale ocjenu da su izbori bili korektni i sprovedeni u okviru vladavine prava.          

Predsjednik Brajović zahvalio je na kontinuiranoj podršci Njemačke Crnoj Gori na njenom evroatlantskom i evropskom putu i naglasio da je važno da EU i njene članice podržavaju princip regate.

Predsjednik crnogorskog parlamenta smatra da u procesu pregovora, prije svega u interesu građana Crne Gore, prednost treba dati kvalitetu reformi i da njihovim sprovođenjem državu i društvo mijenjamo na bolje. 

youtube

cloud