četvrtak, 14 jun 2018 14:57

Izjava predsjednika Skupštine Crne Gore povodom najave povratka opozicije u parlament

„Izborni porazi očigledno djeluju otrežnjujuće. Desilo se upravo ono što sam od početka bojkota najavljivao: građani ne tolerišu da ih izabrani predstavnici ne zastupaju u Parlamentu.

Podsjetiću da je Skupština i bez opozicije uradila veliki posao. Između ostalog,  na osnovu preporuka ODIHR-a izmijenili smo jedan broj zakona i unaprijedili izborni ambijent. Uprkos pozivu, opozicija nije učestvovala u njihovoj izradi, a takođe je onemogućila usvajanje Zakona o izboru poslanika i odbornika. 

Poslanici opozicije, pojedinačno ili grupno, vratiće se u Skupštinu. Kada će to biti - ne bih nagađao. Vjerujem da će njihov povratak, pored loših izbornih rezultata sa kojima su se suočili, ubrzati i podsticajne izjave evropskih zvaničnika.

O bilo kakvom uslovljavanju opozicije za povratak u Skupštinu, ni sada kao ni ranije, ne može biti govora. Mislim da je serija izbornih poraza političkim akterima dala odgovor i preporuku da povratak u Skupštinu treba da se desi što prije i to bezuslovno. Iako Skupština radi u punom legitimitetu, puni kapacitet donio bi kvalitet više za razvoj demokratizacije crnogorskog društva. Do sljedećih parlamentarnih izbora 2020. može mnogo toga da se uradi.“