ponedjeljak, 25 jun 2018 15:29

Brajović i El Malki: Crna Gora i Maroko su faktori stabilnosti svojih regija

 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Predstavničkog doma Kraljevine Maroko Habib El Malki, potpisali su danas Protokol o parlamentarnoj saradnji kojim su stvorene osnove za jačanje bilateralnih odnosa saradnjom parlamentarnih radnih tijela, grupa prijateljstva, kao i stručnih službi ova dva zakonodavna doma.

U izjavama koje su uslijedile nakon sastanka dvojice predsjednika, rečeno je da Crna Gora i Maroko dijele iste vrijednosti i predstavljaju stabilizujuće faktore u svojim regionima Zapadnog Balkana i Sjeverne Afrike. Vezano za migrantsku krizu, sagovornici su se saglasili da to pitanje mora biti predmet ozbiljnog razmatranja, pri čemu je predsjednik Brajović iznio iskustvo Crne Gore koja je prije par decenija predstavljala utočište velikom broju ljudi sa ratom zahvaćenog područja. Na sastanku je bilo riječi o razmjeni iskustava u odnosima sa EU i NATO, sa fokusom na dalje intenziviranje parlamentarne i  ekonomske saradnje Crne Gore i Maroka.

-  Dobri politički odnosi i posjete na najvišem nivou treba da rezultiraju intenzivnijom ekonomskom saradnjom, u interesu građana naših država. Očekujem da će uslijediti komunikacija na nivou izvršne vlasti i da ćemo tokom narednih susreta imati čime da se pohvalimo, napretkom saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i ekologije – rekao je između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.   

-  Veoma cijenimo i čestitali smo Crnoj Gori na velikim uspjesima u okviru pregovora sa Evropskom unijom. Mi podržavamo taj proces i želimo da se on u najkraćem mogućem roku uspješno završi, isto kao što smo svesrdno pozdravili učlanjenje Crne Gore u NATO. To je jedna suverena odluka koja još jednom objašnjava i potvrđuje poseban status, poseban položaj Crne Gore i njenu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u balkanskoj regiji. Naravno, Protokol o saradnji parlamenta koji smo upravo potpisali dovešće do jačanja odnosa. Riječ je o jednom mladom prijateljstvu, ali ono se upisuje u istorijske veze između naših naroda, koje imaju duboke korijene. Time se objašnjava u kojoj mjeri smo mi okrenuti budućnosti, upravo zbog tih zajedničkih vrijednosti koje dijelimo i čime se na kraju ovog susreta potvrđuje zajednička želja da formiramo Grupe parlamentarnog prijateljstva, i od strane Maroka i od strane Crne Gore – rekao je predsjednik Predstavničkog doma Kraljevine Maroko Habib El Malki.

Sastanku sa predsjednikom predstavničkog doma Kraljevine Maroko prisustvovali su poslanici i predsjednici dva skupštinska odbora Radule Novović i Andrija Nikolić.

Predsjednici Brajović i El Malki položili su vijenac na Spomenik partizanu borcu, a takođe su posjetili manifestaciju „Marokanska nedjelja“ koja se održava na Trgu nezavisnosti.

Posjeta Habiba El Malkija je prva zvanična posjeta nekog marokanskog državnika Crnoj Gori. Kraljevina Maroko je među prvim državama koja je priznala Crnu Goru. Ova država ima Napredni status sa Evropskom unijom, dok sa NATO-om uspješno sarađuje u okviru Mediteranskog dijaloga. Predsjednik Predstavničkog doma Kraljevine Maroko Habib El Malki je između ostalog član Akademije Kraljevine Maroko, profesor ekonomije na Univerzitetu Muhamed V, dobitnik Velike medalje frankofonije Francuske akademije i dobitnik francuske Legije časti. 

 

pdfIzjava Habiba El Malkija  

KADROVI - HIMNE, SASTANCI, IZJAVE, POLAGANJE VIJENCA
youtube  
 
IZJAVA BRAJOVIĆ
IZJAVA EL MALKI
cloud