ponedjeljak, 17 septembar 2018 14:22

Održan Kolegijum predsjednika o unaprjeđenju izbornog zakonodavstva

Na danas održanom Kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića razmatrane su mogućnosti iznalaženja najboljeg modela i načina rada sa ciljem obezbjeđivanja preduslova za dalji napredak izbornog zakonodavstva. Kao što je najavljeno, osnovne smjernice u ostvarenju tog cilja biće preporuke iz izvještaja ODIHR-a nakon predsjedničkih izbora. 

Članovi kolegijuma su dogovorili da jedan od narednih koraka bude upućivanje poziva predstavnicima svih političkih partija zastupljenih u 26. sazivu Skupštine Crne Gore, kako bi kroz izabrane predstavnike, volja građana bila reprezentovana na najbolji način. Takođe, očekuje se i konstruktivno učešće relevantnih nevladinih organizacija, a dobrodošli su prijedlozi svih institucija i pojedinaca koji bi doprinijeli daljem nastavku unaprjeđenja izbornog ambijenta.

Predsjednik Skupštine je podsjetio na niz sprovedenih zakonskih i drugih mjera kojima je uoči parlamentarnih izbora 2016, a takođe i prije predsjedničkih i lokalnih izbora 2018, uz podršku i saglasnost najznačajnijih međunarodnih institucija, kao i domaćih političkih subjekata -  značajno unaprijeđen izborni proces.

Na Kolegijumu je iznijet nedvosmislen stav svih prisutnih da, bez obzira na model rada koji će biti dogovoren, jedino mjesto za njegovu realizaciju je Skupština Crne Gore.  

Izjava predsjednika Skupštine po završenom Kolegijumu

YouTube

Odgovori na novinarska pitanja