petak, 19 oktobar 2018 15:56

Predsjednik Skupštine uručio sertifikate polaznicima programa Demokratske radionice „Barbara Pramer“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas sertifikate predstavnicima učenika koji su u periodu od 10. oktobra 2017. godine do 8. juna 2018. godine, pohađali Demokratske radionice „Barbara Pramer“.

Obraćajući se prisutnima na jubilarnoj Desetoj dodjeli sertifikata, predsjednik Brajović je naveo da je pored brige o zdravlju i vaspitanju, demokratija najvažnija oblast koju čovjek izučava, iz koje se ne dobijaju ocjene na kraju školskog polugođa ili godine, već svakog dana.

- Draga djeco, kao što ste naučili od vaših trenera u Demokratskim radionicama, demokratija obezbjeđuje uslove za slobodan život, učenje, sreću, i na kraju i bezbrižnu igru. Znanje je beskrajno i ne može da stane u udžbenike, već je raspoređeno i na igru i druženje, razgovore i na sve ono što se dešava između ljudi. Udžbenici su vodič na dugom životnom putu, na kome nije sve lako i dostupno. Međutim, uz demokratiju i sa demokratijom je mnogo lakše, bezbjednije i pravednije stići na cilj, kazao je Brajović.

Uz podsjećanje na Barbaru Pramer, nekadašnju predsjednicu austrijskog parlamenta koja je inicirala program Demokratskih radionica, predsjednik Skupštine Crne Gore izrazio je nadu da će polaznici Demokratskih radionica svakim danom biti sve bolji i da to predstavlja najčasniji i najdragocjeniji trud cjelokupnog društva.

- Crna Gora je naša zajednička država i mi težimo da je učinimo zemljom sa najsrećnijim ljudima na svijetu. To je naš cilj, a biće i vaš. Nadam se da ste u Skupštini Crne Gore nešto naučili i da vam je kod nas bilo zanimljivo. Vjerujem da će neko od vas sjutra biti poslanik u Skupštini, možda i predsjednik, rekao je osnovcima predsjednik Brajović.

Ovom prilikom, predstavnici 41 crnogorske škole iz 16 crnogorskih opština, kao i polaznici programa Udruženja Roma Crne Gore i Odreda izviđača „Stara Varoš“, preuzeli su sertifikate u ime 2962 učesnika koji su učestvovali u ovom ciklusu.

Demokratske radionice „Barbara Pramer“ su edukativni program Skupštine Crne Gore, u okviru kojeg djeca osnovnoškolskog uzrasta, na četvoročasovnoj radionici, stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona i drugim temama iz oblasti građanskog obrazovanja.

Od početka realizacije u oktobru 2012. godine, u programu je do danas učestvovalo preko 26000 učesnika iz 121 crnogorske osnovne škole, sa teritorije svih crnogorskih opština. 

Na ceremoniji su se prigodnim programom predstavili učenici OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca, koji su izveli niz recitacija i muzičkih komada.

*****

Djeca - tačke umjetničkog programa

YouTube
Cloud

Izlaganje predsjednika Ivana Brajovića

YouTube
Cloud

Pokrivalice

YouTube
Cloud