subota, 27 oktobar 2018 08:06

Predsjednik Skupštine pozdravio održavanje 20. Lučindanskih susreta u Zagrebu

Povodom održavanja 20. Lučindanskih susreta u Zagrebu,  predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je pismo pripadnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb:

„Izražavam zadovoljstvo i ponos što Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ dvadeseti put organizuje „Lučindanske susrete“ pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba. To nam govori da susjedna  zemlja i njen glavni grad poštuju svoje i crnogorske građane, njeguju i podržavaju naše prijateljstvo koje je mnogo puta bilo na ispitu, ali je opstalo i pretvorilo se u bezrezervnu obostranu podršku kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Takođe, od nemjerljivog je značaja što „Lučindanski susreti“ tematski iz godine u godinu podsjećaju na slavnu istoriju Crne Gore, njenih gradova i bitaka, koje su kroz vrijeme mačem i diplomatijom izvojevale najljepše pobjede koje se zovu nezavisnost i sloboda Crne Gore. U spomen junacima bitke na Grahovcu  crnogorski kralj Nikola I je napisao: „Spomenik je vašeg junaštva, Crna Gora i njena sloboda“, što više od svega govori koliko je značajno bilo pobijediti za slobodu, ali i proširenje granica Crne Gore, što će u narednim burnim vremenima polako davati obrise našoj državi. To će se, prije svega, ovaplotiti u odlukama Berlinskog kongresa kad naša zemlja dobija formalnu nezavisnost i od onih država koje joj to nijesu priznavale, a potom kroz turbulentni XX vijek, sve do danas kad sigurno idemo putem evroatlantskih i evropskih integracija. 

U to ime i u ime Skupštine Crne Gore želim vam uspješnu manifestaciju sa porukom da Hrvatsku volite kao svoj krov, a Crnu Goru kao svoj temelj.“