petak, 22 februar 2019 15:31

Predsjednik Skupštine primio je generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju

-  Definisanje mandata u okviru Savjeta za regionalnu saradnju (RCC)  predstavlja primjer dobrosusjedske saradnje između Crne Gore i Republike Albanije – istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na sastanku sa novoizabranom generalnom sekretarkom ove regionalne organizacije Majlindom Bregu.

Sagovornici su ocijenili da je uspješna regionalna saradnja preduslov širih integracija, i istakli neophodnost jačanja parlamentarne saradnje, obzirom da zakonodavne vlasti imaju konačnu riječ u donošenju odluka.  

Evropska unija može biti snažnija jedino ukoliko se paralelno budu odvijali procesi njene konsolidacije i proširenja – istakao je predsjednik Skupštine. U tom kontekstu naglasio je da se Crna Gora raduje uspjehu svih država kandidata sa kojima je spremna da podijeli svoja iskustva, pri čemu treba poštovati individualni napredak svake države pojedinačno.

Predstavljajući svoj plan rada, generalna sekretarka RCC je naglasila da će pažnju usmjeriti na ostvarivanje konkretnih i opipljivih rezultata, među kojima je akcentovala mobilnost, značaj ukidanja rominga između država Zapadnog Balkana, međusobno priznavanje diploma i profesija, kao i jačanje trgovinskih veza.

 

YouTube              
Cloud