četvrtak, 19 jul 2018 11:57

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovao na Reginalnom sastanku "Borba protiv poreske evazije"

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić, učestvovao je na Reginalnom sastanku na visokom nivou  o razvoju međunarodne poreske saradnje: Borba protiv poreske evazije, koji je održan u Tbilisiju, Gruzija 17. i 18. jula 2018. godine, čiji su zajednički domaćini bili: Ministarstvo finansija, Parlament, Narodna banka i Uprava prihoda Gruzije u saradnji s Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Globalnim forumom o transparentnosti i razmjeni informacija za poreske svrhe (Globalni forum), čiji je Crna Gora član od 2018. godine.

Dvodnevni sastanak okupio je predstavnike: ministarstava finansija; poreskih uprava, parlamenta i parlamentarnih odbora koji se bave poreskim pitanjima i centralnih banaka, iz evropskih zemalja i srednje Azije, kao i više predstavnike OECD-a koji se bave poreskim pitanjima.

Tokom sastanka razmatrana su pitanja koja su se odnosila na: povećanje naplate poreza kroz jačanje mjera i aktivnosti koje se odnose na smanjenje izbjegavanja plaćanja poreza i poreske evazije; izazove u dijelu digitalizacije ekonomije i nadzora nadležnih poreskih organa; kreiranje međunarodih standarda u ovoj oblasti, kao i razmjenu informacija na zahtjev (EOIR) i automatsku razmjenu informacija o finansijskom računu (AEOI) u skladu sa utvrđenim pravilima; dalje jačanje transparentnosti i sl.