utorak, 19 februar 2019 16:58

Održana „Evropska parlamentarna nedjelja 2019“ u EP

Brisel, 18. i 19. februar 2019. godine

Delegacija Skupštine Crne Gore - predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić i član Odbora, Raško Konjević, učestvovali su na  „Evropskoj parlamentarnoj nedjelji 2019“, koja je održana 18. i 19. februara 2019. godine, u Evropskom parlamentu u Briselu.

„Evropska parlamentarna nedjelja 2019“, u organizaciji Evropskog parlamenta i Parlamenta Republike Rumunije, a u okviru parlamentarne dimenzije rumunskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, sastojala se od Konferencije evropskog semestra i Interparlamentarne konferencije o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u Evropskoj uniji.

Prvog dana konferencije, održana je sesija na temu „Kako je evropski semestar za koordinaciju ekonomske politike do sada funkcionisao u praksi?“. Panelisti su istakli da se prioriteti evropskog semestra, ciklusa tokom kog države članice usklađuju svoje budžetske i ekonomske politike s ciljevima i pravilima dogovorenim na nivou Unije, odnose na jačanje fiskalne konsolidacije, u smislu osiguranja održivosti javnih finansija; strukturne reforme, te jačanje rasta i zapošljavanja i daljih investicionih ulaganja, kao i sprečavanje makroekonomskih neravnoteža. Ocijenjeno je da semestar predstavlja najbolji okvir za koordinaciju ekonomskih i fiskalnih aktivnosti između zemalja Evropske unije, te da kao fleksibilan instrument ima za cilj da putem preporuka dovede do reformi, u čemu ključnu ulogu imaju nacionalni parlamenti. Ukazano je, takođe, na potrebu daljeg osnaživanja socijalne dimenzije ovog okvira, te s tim u vezi na problem starenja populacije, što utiče na rast troškova koja se izdvajaju za penzije, opterećuje održivost javnih finansija i samim tim utiče na nivo bruto domaćeg proizvoda.

Diskusija učesnika je bila fokusirana na iskustvima nacionalnih parlamenata članica Evropske unije u smislu napora da se poboljša ekonomska koordinacija i upravljanje, prostor za dalje unapređenje forme evropskog semestra, snaženje uloge nacionalnih parlamenata u dizajniranju ovog instrumenta, kao i potrebe da se poveća stepen ostvarenja preporuka.

Nakon prve sesije, uporedo su održane tri interparlamentarne sjednice odbora.  Tokom  sjednice u organizaciji Odbora za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta zajedno sa članovima Posebnog odbora za finansijski kriminal, utaju poreza i izbjegavanje plaćanja poreza, učesnici su bili u prilici da razgovaraju o zakonodavnim aktivnostima i istragama Evropskog parlamenta u oblasti poreza i sprečavanja pranja novca, kao i oporezivanju u digitalnoj ekonomiji. Tokom sjednice, takođe, diskutovano je o izazovima u bankarskoj uniji. Na sjednici, u organizaciji Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Evropskog parlamenta u fokusu su bili novi oblici zapošljavanja, kao i praćenje i evaluacija aktivnosti država članica koje se odnose na osobe sa invaliditetom, kao sastavni dio evropskog semestra. Diskusija poslanika na interparlamentarnoj sjednici odbora, Odbora za budžet, bila je fokusirana na srednjeročni finansijski okvir za period 2021-2027. godine i sopstvene izvore.

Drugog dana konferencije, održane su tri sesije pod nazivom „Konvergencija, stabilizacija i kohezija u Evropskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji: kakvu ulogu ima za srednjoročni finansijski okvir?“, „20 godina od uvođenja eura: put pred nama“ i  „Investicioni prioriteti u periodu nakon 2020. godine“. U okviru navedenih tema u fokusu je bio predstojeći  srednjeročni finansijski okvir za period 2021-2027, učvršćivanje, produbljivanje i  reforma Evropske monetarne unije, ukazano je na ključni značaj konvergencije za opstanak Evropske unije, te naglašeno da su kohezija i solidarnost, usmjerene na razvoj manje razvijenih područja, pretpostavka daljeg razvoja Zajednice i njene stabilnosti. U svjetlu obilježavanja 20 godina od uvođenja eura, ocijenjeno je da je jedinstvena valuta ključno sidro za ekonomski rast i zapošljavanje, koje je predstavljalo nužnu dopunu jedinstvenom tržištu, te razgovarano o  potrebi sprovođenja reformi u eurozoni. Razgovarano je i o predloženom programu Invest EU, kojim bi se, uz 40,8 milijarde eura garancija EU, investiralo 698 milijarde eura, u narednom srednjeročnom finansijskom okviru, i to u infrastrukturu, istraživanja i inovacije, podršku malim  i srednjim preduzećima, što predstavlja instrument za otvaranje radnih mjesta i jačanje konkurentnosti u Evropskoj uniji, u cilju snaženja inkluzivnog rasta i ulaganja u socijalnu dimenziju.

Učesnici su, tokom debate, razmijenili stavove o potrebnim koracima ka daljem jačanju eura, valute koja je po zastupljenosti na drugom mjestu u svijetu, potrebi za reformom evropskog stabilizacijskog mehanizma, evropskom sistemu osiguranja depozita i predloženom budžetskom instrumentu za konvergenciju i konkurentnost za eurozonu, u kontekstu višegodišnjeg finansijskog okvira; značaj parlamentarnog nadzora u ovom procesu, kao i prioritetima za ulaganje u cilju boljeg pozicioniranja Unije u međunarodnim okvirima, i  očuvanja njene stabilnosti.

Učesnicima dvodnevnog događaja, obratio se Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta, istakavši da je „Evropska parlamentarna nedjelja“ najveći događaj ove vrste, koji Parlament organizuje tokom godine, te da je ovogodišnji bio prilika da 123 poslanika iz 27 nacionalnih parlamenata Evropske unije, 5 iz parlamenata zemalja kandidata i 2 iz parlamenata zemalja posmatrača razgovaraju o temama koje se odnose na ekonomska, budžetska i socijalna pitanja.