utorak, 05 mart 2019 12:24

Održana 68. sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Usvojen Izvještaj o radu Odbora i podržan jedan predlog zakona

Na danas održanoj sjednici, Odbor je razmotrio i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lukama.

Odbor je, takođe, usvojio Izvještaj o radu za 2018. godinu i konstatovao da se aktivnosti  Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u okviru zakonodavne, nadzorne i predstavničke funkcije, tokom 2018. godine, ogledaju u sljedećem:

  • Odbor je održao 28 sjednica, koje su ukupno trajale 27:30 časova, od čega su dvije zajedničke sjednice u trajanju od 4:30 časova; razmotrio 102 tačake dnevnog reda, među kojima je 30 predloga zakona, 58 ostalih akata (izvještaji, finansijski planovi, odluke, zaključci i dr.) i 40 amandmana podnijetih na predloge zakona u 2018. godini; te u skladu sa članom 67 Poslovnika Skupštine, zabilježio 150 učešća na sjednicama Odbora.
  • Odbor je održao jedno kontrolno i jedno konsultativno saslušanje, razmotrio realizaciju 12 skupštinskih zaključaka i utvrdio pet predloga zaključaka koji su potom proslijeđeni Skupštini na usvajanje.
  • Odbor je ostvario uvid u informacije i mišljenja dostavljene od strane Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije, Državne revizorske institucije i Centralne banke Crne Gore, bilo u skladu sa zakonskim odredbama, skupštinskim zaključcima ili kao dodatak koji je zatražen prilikom razmatranja akata, kao i upoznao sa brojnim sugestijama, komentarima i inicijativama civilnog sektora o potrebi razmatranja određenog pitanja ili predlaganju izmjena zakona.
  • Odbor je, u izvještajnom periodu, nastavio međunarodnu saradnju koja se u najvećoj mjeri ogleda kroz: parlamentarne konferencije po osnovu obaveza iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, saradnju Odbora sa Sekretarijatom Energetske zajednice, forume organizovane od strane Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za JIE - Energetska efikasnost i dr.