četvrtak, 08 februar 2018 14:43

Održana 19. sjednica Odbora za evropske integracije

Predstavljena Informacija o programima podrške Evropske unije Crnoj Gori za 2017. godinu

Na danas održanoj 19. sjednici, članovi Odbora za evropske integracije upoznali su se sa  aktivnostima na projektima koji se sprovode u okviru  programa IPA I (2007-2013) i radom na pripremi i sprovođenju dijela projekata obuhvaćenih programom IPA II (2014-2020).

U svom obraćanju članovima Odbora, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je istakao da je tokom 2017. godine osnažen ugovorni odnos strana, kroz potpisivanje finansijskih sporazuma, ali je naglasio i odličnu saradnju institucija državne uprave i stručnjaka iz država članica EU.

Članovi Odbora interesovali su se za stepen iskorišćenosti sredstava, potrebu umrežavanja i edukacije kadra za pisanje i izradu projekata, te za ključne izazove u cilju veće apsorpcije sredstava iz evropskih fondova.

Na sjednici je istaknuto da je, tokom 2017. godine, najveći dio evropskih sredstava bio predviđen za projekte u oblasti saobraćaja, demokratije i upravljanja, poljoprivrede i ruralnog razvoja, te zapošljavanja i socijalne politike. Ukazano je na to da Ministarstvo evropskih poslova radi na edukaciji i jačanju administrativnih kapaciteta, te na ubrzanju mehanizma refundacije sredstava.