utorak, 15 maj 2018 15:45

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović posjetio „Demokratske radionice“

Na radionici bilo riječi o Evropskoj uniji, procesu pregovora Crne Gore sa EU i programima mobilnosti za mlade

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović posjetio je danas Demokratske radionice, gdje je razgovarao sa učenicima VIII2 OŠ „Njegoš“ sa Cetinja, na temu Evropske unije, procesa pregovora Crne Gore sa EU i obrazovanja i razvoja mladih.

Odgovarajući na pitanja učenika o nastanku i funkcionisanju Evropske unije, predsjednik Vuksanović je podsjetio na prve filozofske ideje o kreiranju federalno organizovane Evrope, te naglasio važnost poslijeratne saradnje u oblasti uglja i čelika kao temelja mira i saradnje. Dalje, na radionici je bilo riječi o simbolima EU, zajedničkoj evropskoj valuti, te o različitim programima za mobilnost mladih. Predsjednik Vuksanović je naglasio važnost učeničkih i studentskih razmjena, kao najboljeg načina za širenje vidika i sticanje novih znanja i vještina.

U pogledu pregovora Crne Gore sa EU, predsjednik Vuksanović je kazao da je kvalitetno sprovođenje reformi najvažniji zadatak za cijelo društvo, a da Crna Gora već baštini evropske vrijednosti kroz svoju posvećenost multikulturalizmu, miru i saradnji.

Na kraju posjete, predsjednik Vuksanović je poručio đacima da rade na svom obrazovanju i sticanju novih vještina, kako bi i oni kao mladi građani doprinijeli uspješnosti evropskog puta Crne Gore i razvoju našeg društva u okviru zajednice evropskih naroda.

Demokratske radionice „Barbara Pramer“ su edukativni program Skupštine Crne Gore, u okviru kojeg djeca koja pohađaju osnovnu školu, na četvoročasovnoj radionici, stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, donošenju i primjeni zakona, aktivnim građanima, vrijednostima i istorijatu Evropske unije i univerzalnim principima pretočenim u ljudska i dječija prava.