srijeda, 30 maj 2018 17:10

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Narodnog sobranja Bugarske

Na sastanku potvrđena snažna podrška Bugarske evropskom putu Crne Gore

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa delegacijom Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodne skupštine Republike Bugarske, na čelu sa predsjednikom Odbora Kristijanom Vigeninom.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović ukazao je na značaj deklaracije usvojene na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja, te zahvalio Bugarskoj na podršci koju pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Predstavio je trenutni napredak države u procesu pregovora sa Evropskom unijom, te dodao da se iza dobrih statističkih pokazatelja krije istinska posvećenost crnogorskih institucija i podrška građana članstvu Crne Gore u porodici evropskih naroda.

Predsjednik Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Kristijan Vigenin je naglasio važnost parlamentarne dimenzije procesa proširenja, kao simboličkog pokazatelja podrške građana ovom procesu, te ukazao na pozitivan podstrek koji je bugarsko predsjedavanje dalo zemljama regiona. Takođe, naglasio je da fokus Evropske unije treba i u narednom periodu da bude na procesu proširenja, kroz ocjenu napretka država kandidata u skladu sa ostvarenim rezultatima.

Na sastanku je dogovoreno da dva odbora potpišu protokol o saradnji, kojim bi produbili postojeću komunikaciju i kreirali model dugoročne saradnje i zastupanja zajedničkih interesa.

Pored predsjednika Odbora Adrijana Vuksanovića, na sastanku su učestvovali članovi Odbora Marija Ćatović, Daliborka Pejović, Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović.

Sastanku je prisustvovao i Nj.E. Mladen Červenjakov, ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori.