srijeda, 26 septembar 2018 17:42

Završena posjeta delegacije Odbora za evropske integracije Narodnom sobranju Republike Bugarske

Potpisan Protokol o saradnji dva odbora i razmotreni konkretni modeli saradnje u oblasti evropskih integracija

Delegacija Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore u sastavu: predsjednik Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović, Momčilo Martinović i Nikola Rakočević boravili su u posjeti Narodnom sobranju Republike Bugarske, na poziv gdina Kristijana Vigenina, predsjednika Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova. U prethodna dva dana delegacija je imala niz sastanaka na najvišem parlamentarnom nivou i nivou izvršne strukture. Tom prilikom članovi Odbora razmijenili su korisne informacije u pogledu integracionog procesa Crne Gore u EU, u odnosu na ostvarene rezultate, ali i dalje korake potrebne za ispunjavanje mjerila, koji se očekuju u narednom periodu.  

Na sastanku sa predsjednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske Cvetom Karajančevom, istaknuti su prijateljski odnosi dvije države, o čemu svjedoče i nedavni susreti najviših zvaničnika, te izražena snažna podrška Bugarske evropskom putu Crne Gore. Predsjednica bugarskog parlamenta ponudila je ekspertsku pomoć u dijelu harmonizacije pravne tekovine, podsjećajući da je integracija Zapadnog Balkana bio prioritet bugarskog predsjedavanja, uz napomenu da Bugarska i dalje ulaže napore da se to pitanje visoko kotira na evropskoj agendi. 

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović zahvalio je bugarskim kolegama na podršci koju pružaju Crnoj Gori u pretpristupnoj fazi, izražavajući uvjerenje da će saradnja dva parlamenta biti na nivou i nakon članstva, te podijelio mišljenje da Evropska unija, prije svega, predstavlja sistem vrijednosti, a sprovedene reforme imaju za cilj ne samo ispunjavanje zadatih kriterijuma, već zadovoljavanje interesa građana.

Na sastanku sa članovima Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova, predsjedavajući dva odbora Kristijan Vigenin i Adrijan Vuksanović potpisali su Protokol o saradnji, koji ima za cilj jačanje bliskih i prijateljskih odnosa dva odbora i tješnije parlamentarne saradnje. Protokol, između ostalog, proklamuje evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ali i konkretizuje međusobnu parlamentarnu saradnju kroz organizovanje redovnih tematskih sjednica dva odbora i razmjenu profesionalnih iskustava na ekspertskom nivou. 

Tokom dvodnevne posjete delegacija Odbora imala je sastanke i sa predsjednikom i članovima Grupe prijateljstva Bugarske i Crne Gore, ministarkom bugarskog predsjedavanja Savjetu EU i zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske. Zaključeno je da je povezivanje zemalja Zapadnog Balkana važno, te da članstvo država regiona, donosi stabilnost Evropskoj uniji i upotpunjuje evropsku ideju.

Tokom susreta sa bugarskim kolegama članovi skupštinskog odbora naglaslii su značaj podrške, svjesni da je parlamentarna diplomatija u narednoj fazi pregovora Crne Gore i EU ključna, ali i istakli važnost snažnijeg prisustva Unije, kako  bi se održao entuzijazam i podrška građana evropskoj ideji i vrijednostima.