srijeda, 13 jun 2018 20:56

Održana 20. sjednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode na 20. sjednici razmotrio je Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2017. godinu i Godišnji izvještaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2017. godinu.

U uvodnom obrazloženju Izvještaja o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2017. godinu, zaštitnik Šućko Baković je informisao da su:

- u 2017. imali 889 predmeta u radu, od kojih je 857 formirano u toj godini, a 32 prenešena iz prethodne;

- proaktivnim djelovanjem nastavili sa trendom povećanja broja predmeta pokrenutih po sopstvenoj inicijativi kojih je bilo 75;

- zadržali visok trend okončanih predmeta, jer je postupak završen u 96,96% predmeta, dok je u 2018.  preneseno 27;

- u 105 predmeta dali 256 preporuka;

- prethodne godine podnijeli dva izvještaja relevantnim tijelima Ujedinjenih nacija;

- samostalno i sa partnerima organizovali osam konferencija, kao i “Dane Zaštitnika” u četiri opštine.

Takođe, međunarodne organizacije su u svojim izvještajima dale pozitivne ocjene i konstatovale unapređenje rada i vidljivosti Institucije.

Zaštitnik je zaključio da je u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori u 2017. godini ostvaren određeni napredak, koji je izraženiji u području zakonodavstva i jačanja institucija zaduženih za zaštitu i promociju ljudskih prava. Međutim, u pojedinim oblastima i dalje su prisutni problemi i slabosti, naročito u implementaciji zakona i međunarodnih standarda.

Zamjenica Zaštitnika Snežana Mijušković je informisala o aktivnostima u oblasti zaštite prava djeteta koje su podrazumijevale promociju ostvarivanja prava djeteta, rad na pritužbama i izradu Alternativnog izvještaja Zaštitnika o Drugom i Trećem periodičnom izvještaju CG o primjeni Konvencije UN o pravima djeteta.

Članovi Odbora su ocijenili da je Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za  2017. godinu metodološki dobro koncipiran, pregledan, kvalitetan, detaljan i sveobuhvatan.

Poslanica Nada Drobnjak je uputila pohvale zaposlenima u instituciji Zaštitnika zbog ostvarene ažurnosti i proaktivnosti navodeći da statistički podaci na najbolji način prikazuju ozbiljan rad Institucije u prethodnoj godini. Smatra da treba unaprijediti evidencije o nasilju u porodici i nasilju nad ženama kako bi imali uporedive godišnje podatke.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milan Tomić je informisao članove Odbora o kvalitetnoj saradnji sa Zaštitnikom. Nije saglasan sa konstatacijom u Izvještaju gdje se navodi da su se mnoga lica lišena slobode obraćala Zaštitniku ukazujući na životne probleme o čemu nemaju kome da se požale, jer postoji dnevna komunikacija zaposlenih u ZIKS-u, a posebno službenika za tretman sa licima lišenim slobode.

Predsjednik Odbora dr Halil Duković je naglasio da se kontinuirano bilježi napredak u poštovanju ljudskih prava u Crnoj Gori što je znak da je naše društvo zrelije i usmjereno na poštovanje standarda.

 Praćenjem realizacije Zaključka Skupštine donesenog povodom razmatranja Izvještaja o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2016. godinu, utvrđeno je da nije realizovana tačka 6 Zaključka, jer još uvijek nije uspostavljena elektronski vođena baza podataka o podnijetim prijavama, pokrenutim postupcima i donijetim odlukama u vezi sa diskriminacijom pred sudovima, državnim tužilaštvom, organom uprave nadležnom za policijske poslove i inspekcijskim organima.

Nakon sadržajne rasprave, Odbor je jednoglasno podržao Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2017. godinu, o čemu će Skupštini podnijeti Izvještaj sa Predlogom zaključka.

Uvodno obrazloženje Godišnjeg izvještaja Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2017. godinu dala je zamjenica Zaštitnika Zdenka Perović. Informisala je da je:

-  u 2017. godini obavljeno 17 obilazaka organa, organizacija i ustanova u kojima su smještena lica lišena slobode ili lica kojima je ograničeno kretanje, čime je Plan obilazaka realizovan u 85%;

- primijenjena razvijena metodologija koja podrazumijeva podijeljene uloge za sve članove tima;

- prikupljanje informacija izvršeno razgovorom sa upravom, obilaskom ustanova ili prostorija, razgovorom sa zatečenim licima i uvidom u dokumentaciju;

- redovnim obilascima realizovana posjeta OB Danilovgrad i Ulcinj i CB Berane i Bijelo Polje; Zatvoru u Bijelom Polju, Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore i Odjeljenju za psihijatriju Opšte bolnice u Nikšiću,

- kontrolnim obilascima posjećen CB Nikšić, OB Plužine i Rožaje, Zatvor za žene i javne ustanove:  Centar “Ljubović”, Zavod “Komanski most”, Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, Prihvatilište za strance i Centar za smještaj lica koja traže azil u Crnoj Gori.

Predstavila je rezultate do kojih su došli sagledavanjem stanja, navodeći da:

- ukupni životni uslovi u Specijalnoj bolnici za psihijatriju još uvijek nijesu zadovoljavajući i da je Bolnica i dalje opterećena tzv. socijalnim pacijentima, a rješavanje ovoga problema se ne nazire,

- materijalni uslovi u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra su i dalje nezadovoljavajući i neophodno je preduzimati korake u cilju dostizanja optimalnog terapeutskog okruženja,  

- na Odjeljenju za psihijatriju u Nikšiću postoje zadovoljavajući materijalni uslovi, u tretmanu pacijenata pri primjeni medikamentozne terapije poštuju se pravila dobre kliničke prakse, ali se mjera fiksacije vrši upotrebom kožnih kaiševa koji nijesu adekvatni i pacijenti nedovoljno borave na svježem vazduhu;

- redovnim obilascima organizacionih jedinica Uprave policije, zaključeno je da je uglavnom ostvaren napredak, kako u pogledu materijalnih uslova, tako i zaštite prava lica lišenih slobode, ali su uočene i određene nepravilnosti za čije otklanjanje su date preporuke.

Članovi Odbora smatraju da u saradnji Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja i lokalnih samouprava treba rješavati problem „socijalnih pacijenata“, razvijati centre za mentalno zdravlje i tzv. komunalnu psihijatriju.

Predstavnica Ministarstva zdravlja Nina Milović je najavila izradu strategije mentalnog zdravlja, očekuje da će biti planirane aktivnosti za rješavanje problema socijalnih pacijenata, a Ministarstvo zdravlja je pripremilo predlog za rješavanje ovog sistemskog, dugogodišnjeg problema koji se jedino zajedničkim aktivnostima i saradnjom može riješiti.

Predstavnica Ministarstva pravde Nataša Radonjić je obavijestila da je Vlada Crne Gore za izgradnju Zatvorske bolnice kapitalnim budžetom u ovoj godini planirala sredstva za izradu tehničke dokumentacije i u skladu sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata u toku je procedura za njenu izradu. Paralelno sa tim, Evropskoj komisiji je kandidovan projekat za izgradnju bolnice kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva.

Predsjednik Odbora dr Halil Duković smatra da nenajavljene posjete doprinose pravilnom sagledavanju stanja u ustanovama. Podsjetio je da je Zaštitnik prilikom kontrolnih obilazaka pratio stepen realizacije prethodno datih preporuka i utvrđeno je da su one u značajnoj mjeri realizovane, osim onih  koje zahtijevaju veća finansijska sredstva i materijalna ulaganja i adaptaciju. Smatra da prepoznavanje i evidentiranje problema predstavlja dobar put ka njegovom rješavanju. Raduju ga informacije o svim planiranim aktivnostima i izgradnji objekata. U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru koju su posjetili i članovi Odbora za ljudska prava i slobode boravi veliki broj socijalnih pacijenata, ali kakvi god da su uslovi, humanije je da budu u toj ustanovi, nego na ulici. Predsjednik Duković vjeruje da će u narednom periodu biti više finansijskih sredstava, jer bez njih se ovakvi problemi  ne mogu riješiti na zadovoljavajući način.

Nakon rasprave, Odbor je jednoglasno podržao Godišnji izvještaj Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, o čemu će Skupštini podnijeti Izvještaj sa Predlogom zaključka.

U okviru Tekućih pitanja, članovi Odbora su se upoznali sa Dopisom Savjeta za građansku kontrolu rada policije koji informiše o postupanju po pritužbi građanina M.G. iz Sidneja koji se obratio Savjetu u cilju provjere postupanja policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Tivat.

Takođe, članovi Odbora su informisani o Dopisu Generalnog direktora Generalnog direktorata za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova koji obavještava o posjeti ODIHR-ove misije za ljudska prava Crnoj Gori, planiranoj u periodu od 26. avgusta do 2. septembra 2018. U sklopu monitoringa situacije zaštitnika ljudskih prava u regionu OEBS-a, planirano je da se članovi ekspertske misije sastanu sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva pravde, Skupštine, odnosno nadležnog Odbora za ljudska prava i slobode, kao i sa predstavnicima drugih relevantnih institucija, uključujući civilni sektor, akademsku zajednicu, vjerske zajednice i slično. Zaključeno je da članovi Odbora u predloženom terminu održe sastanak sa predstavnicima ODIHR-ove misije.