ponedjeljak, 17 septembar 2018 15:37

Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića posjetili Skupštinu

Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, koji su osvojili prva tri mjesta u potrazi za pravima mladih i njihovi profesori danas su posjetili Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore.

Posjeta je organizovana povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih u okviru projekta koji NVO „Inicijativa mladih za ljudska prava“ realizuje uz podršku Ministarstva sporta.

S obzirom da je Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore prepoznat kao važan činilac zaštite i unapređenja ljudskih prava, učenici su izrazili interesovanje da posjete Odbor i upoznaju se sa njegovim radom.

Predsjednik Odbora dr Halil Duković i sekretarka Odbora su upoznali goste sa nadležnostima Odbora i aktivnostima koje ovo radno tijelo preduzima u cilju promocije, zaštite i afirmacije ljudskih prava.

Izrazili su zadovoljstvo interesovanjem učenika za rad ovog skupštinskog radnog tijela, navodeći da postoji kontinuirano interesovanje mladih za rad ovog Odbora, o čemu svjedoče posjete polaznika Škole ljudskih prava i studenata koji su u okviru praktične nastave prisustvovali sjednicama Odbora. Takođe, učenici su informisani da su na sjednicama Odbora učestvovala i djeca iz Dječijeg doma „Mladost“ i Centra „1. jun“ koja su u decembru 2011. povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, po prvi put imala pravo koje im je definisano članom 12 Konvencije UN o pravima djeteta.

Predsjednik dr Halil Duković je predstavio brojne aktivnosti Odbora, realizovane u okviru zakonodavne i kontrolne uloge Parlamenta, sa posebnim osvrtom na rad tokom 26. i 25. saziva Skupštine Crne Gore. Upoznao je goste sa multisektorskim pristupom u radu Odbora i veoma dobrom saradnjom sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, nadležnim državnim organima, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i nevladinim organizacijama. Istakao je da članovi Odbora veoma često posjećuju ustanove u kojima se mogu očekivati kršenja ljudskih prava, kao što su zatvori, pritvorske jedinice, ustanove za smještaj djece i zaključio da se stanje u njima iz dana u dan poboljšava. Ocijenio je da su sistemski zakoni u oblasti ljudskih prava uglavnom usklađeni sa evropskim standardima, a u narednom periodu veću pažnju treba posvetiti njihovoj implementaciji.

Predsjednik Odbora je ukazao na važnu ulogu koju mladi imaju u društvu, naglašavajući da su oni pokretači promjena i ključno je da budu uključeni u procese koji ih se tiču. Mišljenja je da ostvarivanje ljudskih prava zavisi od tri važna faktora: svijesti građana, ekonomskog stanja u zemlji i zakonodavstva koje institucije treba adekvatno da sprovode.

Naglasio je da je veoma važno da mladi shvate značaj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima donešene 10. decembra 1948. godine, povodom čega se i obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Njome je proklamovano da se sva ljudska bića rađaju jednaka u dostojanstvu i pravima i da svako ima pravo na život, slobodu i bezbjednost. Mišljenja je da mladi treba da doprinose razvoju tolerancije i mira koji su uslov za razvoj demokratije.

Ključna poruka koju je Predsjednik Odbora uputio mladima jeste da se zalažu i bore za njihova prava, ali da koristeći svoja prava nikada ne ugroze pravo drugoga.

Nakon predstavljanja rada Odbora za ljudska prava i slobode, uslijedila je sadržajna diskusija u kojoj je Predsjednik Odbora odgovarao na pitanja učenika i njihovih profesora koja su se odnosila na opštu ocjenu stanja ljudskih prava u Crnoj Gori, zakonodavni postupak i učestalost izmjena zakona u Skupštini Crne Gore, zaštitu od  diskriminacije u društvu, nadležne institucije kojima bi se djeca mogla obratiti u slučaju kršenja njihovih prava, moguće edukacije o ljudskim pravima i način rješavanja problema dječjeg prosjačenja.