četvrtak, 27 septembar 2018 14:36

Član Odbora za ljudska prava i slobode Mirsad Murić na sastanku o analizi inter-sektorske podrške različitih sistema djeci sa smetnjama u razvoju

Poslanik Mirsad Murić, član Odbora za ljudska prava i slobode sastao se danas sa ekspertkinjama Roksanom Irimijom i Sonjom Vasić koje sprovode analizu inter-sektorske podrške različitih sistema djeci sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori i njihovim porodicama. Na sastanku održanom u Predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori učestvovao je i predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje  dr Suad Numanović.

Proces izrade Analize iniciralo je Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori u skladu sa Zaključkom sa sjednice Savjeta za prava djeteta, održane 17. jula 2018. godine.

Ekspertkinje su pojasnile da će Analiza biti usmjerena na podršku Vladi Crne Gore, odnosno Savjetu za prava djeteta u definisanju podrške djeci sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori i njihovim porodicama. Planirano je da se sačini izvještaj koji će sadržati nalaze i preporuke za definisanje budućih politika zasnovanih na dokazima u cilju poboljšanja multisektorske saradnje i sistemskog odgovora, socijalne uključenosti djece sa smetnjama u razvoju i za razvoj smjernica za jačanje nacionalnog sistema usluga za ovu ranjivu populaciju.

Poslanik Mirsad Murić je upoznao ekspertkinje sa ključnim aktivnostima koje Odbor za ljudska prava i slobode kontinuirano preduzima na zaštiti prava djeteta, sa akcentom na djecu sa smetnjama u razvoju. Pored aktivnosti u zakonodavnoj oblasti, ovaj Odbor posebnu pažnju posvećuje kontrolnoj i nadzornoj ulozi. Članovi Odbora često posjećuju ustanove u kojima borave djeca sa smetnjama u razvoju, kao što su dnevni centri koji omogućavaju dnevni boravak djece, njihovu socijalizaciju i inkluziju u zajednicu. U posjetama, po pozivu Odbora, učestvuju i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, predstavnici nadležnih državnih organa, međunarodnih i nevladinih organizacija i svi učesnici su  u prilici da se uvjere u kvalitet rada ovih ustanova i usluga koje se pružaju djeci sa smetnjama u razvoju. Naglasio je da su na sjednicama Odbora učestvovala i djeca iz Dječjeg doma „Mladost“ i Centra „1. jun“ koja su u decembru 2011. povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, po prvi put imala pravo koje im je definisano članom 12 Konvencije UN o pravima djeteta.

Poslanik Murić je informisao ekspertkinje o Konsultativnom saslušanju na temu „Aktivnosti u oblasti obezbjeđivanja pristupačnosti za lica sa invaliditetom u Crnoj Gori”, održanom na zajedničkoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje u februaru 2018. godine i najavio održavanje Kontrolnog saslušanja predstavnika nadležnih organa na kojem će biti ispraćena realizacija Zaključaka sa Konsultativnog saslušanja, povodom realizacije standarda pristupačnosti fizičkog okruženja, prevoznih sredstava, informaciono- komunikacionih tehnologija, javnih objekata i usluga.

Na sastanku je naglašeno da su kampanje značajno uticale na svijest i podršku građana ostvarivanju prava djece sa smetnjama u razvoju i predstavljeni su impresivni rezultati trogodišnje kampanje „Govorimo o mogućnostima“ koju su realizovali Vlada Crne Gore i UNICEF, a kojoj se pridružio i Odbor za ljudska prava i slobode. Istaknuto je da se procenat građana Crne Gore kojima je prihvatljivo da dijete sa smetnjama u razvoju ide u isto odjeljenje sa njihovim djetetom povećao sa 35% prije kampanje na 80% u decembru 2013. godine kada je kampanja završena i taj je procenat ostao isti dvije godine od završetka kampanje. Istovremeno se procenat građana Crne Gore koji prihvataju da dijete sa smetnjama u razvoju može biti najbolji prijatelj njegovog djeteta povećao sa 22% prije kampanje na 51% u istom periodu, dok se dvije godine nakon završetka kampanje taj procenat povećao na 60% u januaru 2016.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje dr Suad Numanović je informisao o zakonima i strateškim dokumentima koja se odnose na lica sa invaliditetom, sa posebnim osvrtom na Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom. U skladu sa Zaključkom Skupštine Crne Gore, donesenim na predlog Odbora za ljudska prava i slobode, izvršena je detaljna analiza usklađenosti 59 Zakona sa Zakonom o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom i definisane su preporuke za dalje usaglašavanje 34 zakona.

Poslanik Numanović je ukazao na važnu ulogu lokalnih samouprava u zaštiti prava djece sa smetnjama u razvoju, uz ocjenu da intenzitet podrške ovoj populaciji često zavisi od finansijskih sredstava kojima država i lokalne samouprave raspolažu. Mišljenja je da je neophodno jačati stručne sposobnosti i znanje zaposlenih u dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju, kako bi roditelji bili dodatno ohrabreni da svoju djecu šalju u dnevne centre. Ocijenio je da je zdravstvena zaštita djece sa smetnjama u razvoju na zadovoljavajućem nivou, kao i da su im obezbijeđena prava iz oblasti socijalne zaštite. Takođe, vidljiv je napredak u obrazovanju i crnogorsko društvo postaje inkluzivno.

Ekspertkinje su se interesovale za kvalitet usluga koje se pružaju djeci sa smetnjama u razvoju u dnevnim centrima, odnosno za način na koji se vrši kontrola njihovog rada od strane nadležnih institucija. Takođe, interesovalo ih je na koji način Odbor za ljudska prava i slobode ostvaruje saradnju sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom djece sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Poslanik Mirsad Murić je informisao o multisektorskom radu Odbora za ljudska prava i slobode i veoma kvalitetnoj saradnji sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i nevladinim organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda. Ukazao je da Zaštitnik učestvuje na brojnim sjednicama i drugim aktivnostima Odbora, kao i da Odbor razmatra Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Takođe, informisao je o saradnji sa Savezom udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju „Naša inicjativa“ sa kojima članovi Odbora organizuju redovne sastanke radi upoznavanja sa problemima sa kojima se djeca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji susreću. Ponovio je da su se članovi Odbora za ljudska prava i slobode i ostali učesnici posjetama dnevnim centrima uvjerili u kvalitet rada ovih ustanova, stručnost kadra i kvalitet usluga obezbijeđenih korisnicima.

Ekspertkinje su ocijenile da bi bilo neophodno izvršiti monitoring-analizu dosadašnjih rezultata rada dnevnih centara u Crnoj Gori, jer je važno da se činjenicama i konkretnim podacima potkrijepi opravdanost njihovog postojanja i kvalitet rada.

Učesnici sastanka su zaključili da je Crna Gora ostvarila napredak u zaštiti prava djece sa smetnjama u razvoju, o čemu svjedoče i podaci iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori. U narednom periodu veću pažnju treba posvetiti objedinjavanju podataka o djeci sa smetnjama u razvoju, evaluaciji i monitoringu svih aktivnosti realizovanih u skladu sa strateškim dokumentima i akcionim planovima.