utorak, 23 april 2019 17:41

Održana 37. sjednica Odbora za ljudska prava i slobode

Na 37. sjednici Odbora za ljudska prava i slobode razmotren je Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2018. godinu.

Elmir Kurtagić, v.d. direktora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, je podsjetio da je, shodno Zakonu o manjinskim pravima i slobodama, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava dužan da podnese godišnji izvještaj o svom radu Skupštini Crne Gore, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu. Naglasio je da je 2018. godina bila prelomna, jer se čekalo stvaranje uslova za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama, usvojenog u aprilu 2017.

Početkom decembra 2018. objavljen je Konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za podršku aktivnostima značajnim za očuvanje i razvoj nacionalnih i etničkih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u oblasti nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta. Komisija za vrednovanje je, zauzimajući stav da novac građana Crne Gore ne treba raspodijeliti nekvalitetnim projektima metodom ''po svaku cijenu'', pregledala formalno-pravnu ispunjenost uslova 235 projekata i izvršila bodovanje 143 projekta koji su ispunili date uslove. Od 143 projekata finansijskom podrškom je obuhvaćeno 97 projekata sa ukupnim iznosom od 755.293 eura, dok 46 projekata kvalitetom nijesu zaslužili da budu finansijski podržani sredstvima Fonda.

Poštujući Zaključke Skupštine Crne Gore, akcenat je stavljen na prikaz prijavljenih i podržanih projekata po teritorijalnom principu, a  podržan je i veći broj multinacionalnih projeka. Istakao je da su podržana 34 multinacionalna projekta sa 273.092 eura, što čini 36% od ukupnih sredstava i do sada predstavlja ubjedljivo najveći procenat podrške projektima ove vrste.

Od svog postojanja do danas Fond je podržao 1.442 projekata čime je značajno doprinio očuvanju i razvoju nacionalnih, etničkih, kulturnih, vjerskih i jezičkih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, kontinuirano realizujući zadatu misiju u cilju doprinosa multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti crnogorskog društva.

Predsjednik i članovi Odbora su iskazali zadovoljstvo što je Izvještaj dostavljen Skupštini u zakonskom roku i ocijenili da je kvalitativno i kvantitativno dobro urađen.

Član Odbora mr Mihailo Anđušić smatra da Fond vrši raspodjelu sredstava na kvalitetan način, uz smanjeni rizik od potencijalnog konflikta interesa prilikom raspodjele sredstava.

Poslanik dr Suad Numanović je istakao da su vidljivi rezultati primjene Zakona o manjinskim pravima i slobodama, koji je stvorio pretpostavku da vrlo kvalitetni multinacionalni projekti zavrijede pažnju. To svakako neće umanjiti mogućnost nacionalnim projektima, jer nacionalno i multinacionalno je ono što Crnu Goru čini građanskom državom. Posebno je ukazao na važnost evaluacije projekata i na kadrovsko jačanje Fonda.

Član Odbora Mirsad Murić je pohvalio Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava koji je ispoštovao preporuke i Zaključke Skupštine i prilikom raspodjele sredstava vodio računa o teritorijalnom principu i multinacionalnim projektima.

Poslanik mr Ervin Ibrahimović smatra da je zahvaljujući projektima Fonda u poslednjih deset godina mlađim generacijama omogućeno da upoznaju sve ljepote Crne Gore. Mišljenja je da treba podržati konstantno unapređenje rada Fonda.

Član Odbora Momčilo Martinović je naglasio da prilikom izvještavanja o realizaciji projekata posebnu pažnju treba posvetiti mjerljivosti rezultata, kako bi građani Crne Gore i konzumenti ovih aktivnosti imali uvid u nove vrijednosti dobijene realizacijom ovih projekata.

Pitanja članova Odbora su se odnosila na:

  • uspjeh primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama i njegov uticaj na poboljšanje kvaliteta rada Fonda,
  • vršenje evaluacije projekata od strane Fonda i
  • dodjelu sredstava Fonda domicilnim Romima radi promocije njihove kulture i etničke pripadnosti.

Predsjednik Odbora dr Halil Duković je pohvalio rad Fonda i pozitivnom ocijenio praksu Komisije za vrednovanje kojom se samo najboljim i najkvalitetnijim projektima dodjeljuju sredstva. Smatra da će sredstva iz Fonda kroz dvostepeni način raspodjele biti namjenski i kvalitetnije opredijeljena. Posebno ga raduje rast broja multinacionacionalnih projekata. Iako svaka nacionalna zajednica ima svoje različitosti koje se moraju njegovati i poštovati, prilikom izrade multinacionalnih projekata okuplja se više nacionalnih manjina koje pokazuju specifičnosti  kojima se svi u Crnoj Gori ponose. Svjestan je opravdanosti izostanka informacije o načinu realizacije projekata budući da su sredstva raspodijeljena u decembru prošle godine, pa se nada da će ovi podaci biti sadržani u narednom Izvještaju Fonda.

Elmir Kurtagić je naveo da je na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama donešen novi Pravilnik o načinu vrednovanja projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kojim su kriterijumi za raspodjelu sredstava Fonda precizno utvrđeni. Podsjetio je da dvostepenost prilikom donošenja odluka o raspodjeli sredstava Fonda doprinosi izbjegavanju mogućeg sukoba interesa. Najavio je i informacije o evaluaciji projekata. Informisao je da je od 16 prijavljenih, podržano šest projekata domicilnih Roma, sa  56.700 eura.

Nakon rasprave, Odbor je jednoglasno podržao Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2018. godinu, o čemu će Skupštini Crne Gore podnijeti Izvještaj sa Predlogom zaključka.

U nastavku rada, Odbor je jednoglasno usvojio Informaciju o učešću člana Odbora za ljudska prava i slobode Momčila Martinovića na Javnoj raspravi o Nacrtu strategije za ostvarivanje prava djeteta u Crnoj Gori za period od 2019-2023. godine, održanoj u Podgorici 16. aprila 2019. godine i Informaciju sa Javne debate na temu „Ljudska prava osoba s invaliditetom u obrazovnim kurikulumima“, održane u Podgorici 16. aprila 2019. godine.

Povodom Poziva Ministarstva pravde i Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori za učešće predsjednika i članova Odbora na zvaničnom predstavljanju Podregionalne inicijative „Jednak pristup pravdi za djecu u zemljama Zapadnog Balkana“ koje se održava 24. aprila 2019. predsjednik Odbora dr Halil Duković je saopštio da zbog obaveza u Skupštini koje se tiču glasanja i održavanja Premijerskog sata poslanici neće biti u mogućnosti da prisustvuju ovom događaju.