petak, 25 maj 2018 14:40

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i ambasadora Bosne i Hercegovine

Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju otvorenih pitanja, ali imaju veoma dobru saradnju i treba da istraju u afirmaciji takve politike, zajednička je ocjena predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i ambasadora BiH u Crnoj Gori Nj.E Vinka Radovanovića.

Ističući da Crna Gora poseban značaj pridaje regionalnoj saradnji,  Nikolić je naglasio da svaka ozbiljna država koja drži do svog ugleda u svijetu, mora da ostvari blisku saradnju sa zemljama iz svog najbližeg okruženja, jer je to nužan preduslov da bi postala respektabilan faktor na međunarodnoj političkoj sceni.

Govoreći o kvalitetnoj saradnji dvije države u procesu evropske integracije, Radovanović je istakao da bi od velike važnosti za parlamentarce iz Bosne i Hercegovine bila razmjena iskustava o ulozi parlamenata u procesu evropske integracije. Radovanović je kazao da Crna Gora, kao država predvodnica ovog procesa, prenošenjem svog iskustva može doprinijeti lakšem prevazilaženju sljedećih faza u procesu pristupanja država regiona Zapadnog Balkana.

Na sastanku je razgovarano o potrebi daljeg unapređenja međuparlamentarne saradnje, posebno kroz intenziviranje komunikacije na nivou skupštinskih radnih tijela kao i grupa prijateljstva.

Zajednički je konstatovano da će poboljšanje saobraćajne povezanosti  dvije države unaprijediti ekonomsku saradnju, te dodatno približiti mnogobrojnu iseljeničku zajednicu svojoj matici.