ponedjeljak, 11 jun 2018 14:20

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike posjetio Demokratske radionice „Barbara Pramer“

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, posjetio je Demokratske radionice „Barbara Pramer“, gdje je razgovarao sa učenicima V-4 OŠ „Dašo Pavičić“ iz Herceg Novog.

U prijatnoj atmosferi i odgovorima prilagođenim djeci, poslanik je poručio da je dijete najvažniji čovjek i da kao takvo zaslužuje posebnu pažnju države.

Učenici OŠ “Dašo Pavičić” koji su bili u ulozi novinara, bavili su se temom: Demokratija i parlament, te postavljali pitanja poslaniku Nikoliću u vezi sa izbornim procesom, donošenjem zakona i aktivnim građanstvom.

Odgovarajući na pitanja Nikolić je poručio da je važno da učenici budu aktivni građani i da učestvuju na događajima poput demokratskih radionica, jer upravo djeca mogu svojim sugestijama pomoći poslanicima, na način što će ukazati na dječije interese, kao i na moguće načine za unapređenje  kvaliteta života kako djeteta, tako i zajednice.

U nastavku, poslanik je objasnio djeci kako teče izborni proces, u kojim oblicima se on odvija u Crnoj Gori i na primjeru glasanja u školskoj zajednici predstavio osnovne principe izbornog procesa i demokratije. Poručio im je da uvijek glasaju slobodno i da se sami opredjeljuju u odnosu na ono što će biti ponuđeno i dodao da se nada da će politička kultura biti na višem nivou kada oni budu u prilici da iskoriste svoje biračko pravo.

Na kraju posjete, poslanik Nikolić je objasnio proces donošenja zakona, pokazao primjerak Ustava Crne Gore i ukazao na najvažnije ustavne principe. Nikolić je takođe iskoristio priliku da iskaže zadovoljstvo zbog učešća u programu i dodao da su Demokratske radionice „Barbara Pramer“ odlična ideja koju treba stalno da unapređujemo, ističući važnost upoznavanja mladih generacija sa pravilima, zakonima i najvažnijim aspektima funkcionisanja države.

Demokratske radionice „Barbara Pramer" su edukativni program Skupštine Crne Gore, u okviru kojeg djeca koja pohađaju osnovnu školu, na četvoročasovnoj radionici, stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, donošenju i primjeni zakona, aktivnim građanima, vrijednostima i istorijatu Evropske unije i univerzalnim principima pretočenim u ljudska i dječija prava.