petak, 15 jun 2018 08:34

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike održao sastanke sa ambasadorima Kraljevine Danske i Kraljevine Belgije

Crna Gora treba da nastavi sa kvalitetnim naporima na sprovođenju reformi kako bi zadržala dobru dinamiku u procesu pridruživanja EU, zajednička je ocjena sa odvojenih sastanaka u Beogradu, koje je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić imao sa ambasadorima Kraljevine Danske Nj.E. Andersom Hougardom i Kraljevine Belgije Nj.E Leom D'Aesom.

Izražavajući zahvalnost na podršci koju su Danska i Belgija pružile Crnoj Gori u procesu pristupanja NATO alijansi, Nikolić je ocijenio da naša država danas računa na još snažniju podršku Kopenhagena i Brisela, u savladavanju preostalih izazova na putu evropske integracije.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić je, govoreći o napretku u pregovaračkom procesu sa Briselom, kazao da Crna Gora pregovore posmatra kao dvosmjeran proces u kojem partneri razgovaraju oko otvorenih pitanja, i o njima razmjenjuju argumentaciju s' ciljem pronalaženja zajedničkih odgovora na sve izazove.

Na sastancima je bilo riječi o ekspertskoj pomoći Danske i Belgije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, stanju na medijskoj sceni Crne Gore, kao i neophodnosti unapređenja međuparlamentarne saradnje, posebno kroz intenziviranje komunikacije na nivou skupštinskih radnih tijela.

Drugog dana posjete predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića Republici Srbiji, biće upriličeni susreti sa ambasadorima: Republike Portugal Nj.E. Augustom José Pestana Saraiva Peixotom, Kraljevine Holandije Nj.E. Henkom Van den Doolom, Kraljevine Španije Nj.E. Miguelom Fuertes Suarezom i Kanade Nj.E. Kathleen Csaba.

Predsjednik Odbora Nikolić će tokom boravka u Republici Srbiji posjetiti i Sremske Karlovce, gdje će održati sastanak sa predstavnicima udruženja i organizacija iseljenika koji žive i rade u Republici Srbiji.