srijeda, 15 maj 2019 15:13

Održana 53. sjednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Razmotren Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova 

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održao je danas 53. sjednicu na kojoj je, kao matični odbor, razmotrio i jednoglasno podržao Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova u 2018. godini.

Sjednici su prisustvovali državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Zoran Janković i generalni sekretar Veselin Šuković, koji su članovima Odbora predstavili Izvještaj, te ukazali na najznačajnije aktivnosti Crne Gore na vanjskopolitičkom planu tokom 2018. godine. Posebno je izdvojen napredak u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom kroz otvaranje poglavlja 17 i 27, koja se odnose na ekonomsku i monetarnu uniju i životnu sredinu i klimatske promjene, kredibilnost i savezništvo kao NATO članice gdje Crna Gora aktivno radi na ispunjenju svih obaveza, doprinos na regionalnom nivou kroz politiku dobrosusjedstva i saradnje i sveukupni angažman na bilateralnom i multilateralnom planu.

Analizirajući izvještaj predsjednik Odbora Andrija Nikolić je konstatovao zadovoljstvo ostvarenim i realizovanim aktivnostima crnogorske diplomatije u 2018. godini. Nikolić je istakao značaj kontinuiteta izvještavanja Ministarstva vanjskih poslova i adekvatnog nadzora Odbora, kojim se omogućava detaljan uvid u cjelokupnu djelatnost vanjske politike Crne Gore, u kojoj Skupština ima svoj prepoznatljiv doprinos.

Na sjednici su takođe usvojeni zapisnici sa 46, 47, 48, 49, 50, 51. i 52. sjednice Odbora.