subota, 09 maj 2020 10:33

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike uputio čestitku povodom Dana Evrope

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić uputio je čestitku šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Nj.E. ambasadoru Aivu Oravu i ambasadorima zemalja EU u Crnoj Gori:

Vaša Ekselencijo,

Dozvolite da Vam povodom 9. maja, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, u svoje, i u ime Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, uputim iskrene čestitke.

U trenutku kad se naš kontinent bori protiv globalne pandemije izazvane korona virusom, koja prijeti našim životima i ekonomskom razvoju, dočekujemo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Evrope. U godini jubileja, kada s ponosom obilježavamo 75 godina od pobjede nad fašizmom i 70 godina od Šumanove deklaracije, prisjećamo se epohe u kojoj je Evropska unija otvorila proces pomirenja i ujedinjenja na evropskom kontinentu, obezbjeđujući prava i prosperitet građanima svih njenih članica.

Ponosna na slavnu antifašističku istoriju, Crna Gora danas još jednom potvrđuje svoju privrženost evropskim vrijednostima i nepokolebljivu želju da unaprijedi kvalitet života svakog njenog građanina.

Ohrabruju nas poruke podrške evropskoj perspektivi našeg regiona, upućene sa nedavno održanog Samita EU – Zapadni Balkan, kao i brza reakcija Evropske unije, u vidu snažne finansijske podrške regionu, zbog efikasnijeg suočavanja sa posljedicama izazvanim pandemijom korona virusa.

U nadi da ćemo zajedničkim naporima uspješno prevazići aktuelnu globalnu krizu, te da ćemo poučeni užasnim posljedicama ideologije fašizma nastaviti da jačamo ideju Evrope ujedinjene u različitostima, primite izraze mog najdubljeg poštovanja i srdačne pozdrave.

S poštovanjem,

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Andrija Nikolić"