četvrtak, 04 oktobar 2018 11:04

Poslanici učestvovali na okruglom stolu: „Javni medijski servis u Crnoj Gori - finansiranje, upravljanje i regulacija“

Hotel „Podgorica”, 2. i 3. oktobar 2018. godine

Okrugli sto organizovali su evropski regionalni projekat „Snaga društvu – Podrška javnim medijskim servisima u zemljama zapadnog Balkana” i Radio Televizija Crne Gore. Generalni cilj projekta je doprinos reformama i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na zapadnom Balkanu, kako bi se podstakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog programskog sadržaja.

Dvodnevni okrugli sto bio je fokusiran na dvije teme koje determinišu položaj i ulogu javnog servisa u demokratskim društvima i to: finansiranje, odnosno upravljanje i regulaciju javnog medijskog servisa.

Boris Bergant, stariji konsultant u Evropskoj radiodifuznoj uniji, upoznao je učesnike sa „Izvještajem o modelima finansiranja javnih medijskih servisa u zemljama zapadnog Balkana“.

Na temu finansiranja javnog medijskog servisa, koja je obilježila prvi dan, govorili su: Božidar Šundić, generalni direktor RTCG, Jadranka Vojvodić, pomoćnica direktora Agencije za elektronske medije Crne Gore, Damir Nikočević, NVO Centar za građansko obrazovanje i Filip Obadović, savjetnik u Direktoratu za medije Ministarstva kulture Vlade Crne Gore. Panelisti su, u okviru svojih nadležnosti, iznijeli svoja iskustva i predloge u cilju poboljšanja ove oblasti. Predstavnik Ministarstva kulture dao je poseban osvrt na proces izrade novog medijskog zakonodavstva.

Uvodno obraćanje imao je ambasador Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Pored navedenog, učesnicima je predstavljen i „Izvještaj o izazovima sa kojima se suočavaju savjeti/nadzorni organi javnih servisa u zemljama zapadnog Balkana“ od strane Radke Bečeve, direktorke Evropske radiodifuzne unije - Centar za odnose sa članicama u centralnoj i istočnoj Evropi.

Kada je riječ o upravljanju i nezavisnosti javnog medijskog servisa, posebno u dijelu izbora članova Savjeta RTCG, učesnici su kroz obraćanja: Ivana Jovetića, predsjednika Savjeta RTCG, Željka Rutovića, direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture, Gorana Đurovića, direktora Media centra i Abaza Belog Džafića, direktora Agencije za elektronske medije, imali priliku da se informišu o praksi i izazovima u ovoj oblasti, kao i o predstojećim izmjenama Zakona. 

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanik Željko Aprcović, imao je izlaganje na temu „Uloga parlamenta u izboru, imenovanju i razrješenju članova Savjeta RTCG“. 

Okruglom stolu prisustvovali su poslanici: Željko Aprcović, Marta Šćepanović, Luiđ Škrelja i Boris Mugoša.