petak, 19 april 2019 16:00

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu održao 72. sjednicu

Realizovano konsultativno saslušanje povodom Peticije „Pravda za Pavla“, koja je dostavljena od strane grupe građana Crne Gore

Na danas održanoj 72. sjednici, uz prisustvo predstavnika državnih organa: Ministarstva pravde, Vrhovnog suda Crne Gore, tužilaštva i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i predstavnika akademske zajednice i civilnog sektora, razmijenjena su mišljenja i stavovi povodom Peticije „Pravda za Pavla“ sa predlogom da se uvede kazna doživotnog zatvora za počinioce teških krivičnih djela, posebno nad djecom. 

Rasprava se odnosila na važeći zakonodavni okvir, njegovu implementaciju i mehanizme kojima bi se preduprijedila eventualna buduća izvršenja teških krivičnih djela, naročito nad djecom, a koja za posljedicu imaju smrtni ishod. Pozvani predstavnici su, u okviru svojih nadležnosti, govorili o iskustvima u praksi, ključnim izazovima i predstojećim aktivnostima u cilju unaprjeđenja ove izuzetno važne oblasti.

Članovi odbora su, takođe, kroz aktivno učešće, razmijenili mišljenja i stavove sa učesnicima saslušanja u odnosu na kaznenu politiku, dajući osvrt i na uporednu međunarodnu praksu, uz ocjenu da je ovo saslušanje dobra osnova za dalju analizu i unaprjeđenje propisa iz ove oblasti.

Odbor će povodom konsultativnog saslušanja pripremiti predlog zaključaka i iste uputiti nadležnim institucijama.