petak, 21 septembar 2018 11:17

Predsjednik i članica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport posjetili dvije obrazovne ustanove u Mojkovcu

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović i članica Odbora Aleksandra Vuković posjetili su 20. septembra 2018. godine, JU Srednju mješovitu školu „Vuksan Đukić“ i Osnovnu školu „Aleksa Đilas Bećo“, u Mojkovcu.

Posjeta je organizovana sa ciljem upoznavanja Odbora sa različitim iskustvima u sprovođenju reforme obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

Tokom obilaska škola, predstavnici Odbora su se upoznali sa činjenicom da je u završnoj fazi rekonstrukcija školskih objekata pomenutih obrazovnih ustanova, što bi učenicima i prosvjetnim radnicima trebalo da obezbijedi bolje uslove za učenje i rad. Rekonstrukcija se sprovodi kroz Program energetske efikasnosti, koji je finansiralo Ministarstvo ekonomije.

Direktor Srednje mješovite škole „Vuksan Đukić” Dejan Vuković i njegovi saradnici, upoznali su predstavnike Odbora sa činjenicama da se radi o ustanovi za sticanje opšteg i stručnog obrazovanja za rad i dalje školovanje na nivou trećeg i četvrtog stepena stručnosti, kao i da Školu, ove školske godine, pohađa 343 učenika, koji su raspoređeni u 44 odjeljenja. Takođe su naglasili da je školska zgrada izgrađena 1979. godine, kao i da raspolaže savremenim restoranom sa kuhinjom za obuku učenika ugostiteljske struke i fiskulturnom dvoranom koja je, 2014. godine, adaptirana i rekonstruisana, uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Crne Gore i Opštine Mojkovac.

Iz uprave Škole ističu značaj uključivanja omladine u raznovrsne nastavne i vannastavne aktivnosti,  u smislu pravog razvoja, obrazovanja i vaspitanja, kao i potrebu obnavljanja računarske opreme koju koriste učenici u nastavnom procesu.

Direktor Osnovne škole „Aleksa Đilas Bećo“ Veselin Bulatović sa saradnicama, podsjetio je predstavnike Odbora da je pomenuta škola dobitnik nagrade „Oktoih“ u 2017. godini, za izvanredne rezultate u oblasti obrazovanja. Naveo je da Škola zapošljava 87 prosvjetnih radnika, kao i da je, u ovoj školskoj godini, pohađa 596 učenika, uključujući i područna odjeljenja, koji su raspoređeni u 34 odjeljenja. Istakao je da se broj učenika, svake godine, smanjuje zbog migracije stanovništva u Centralni i Južni region. Što se tiče informatičke opremljenosti, predstavnici ove ustanove su istakli da su dio novčanog iznosa nagrade „Oktoih“ iskoristili za obnavljanje informatičke opreme, ali da smatraju da je potrebno dodatno raditi na rješavanju pomenutog problema. Kao posebno zadovoljstvo su istakli otvaranje područnog odjeljenja JU Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kolašina, u okviru Osnovne škole „Aleksa Đilas Bećo“. Direktor Bulatović je naveo podatak da je u školskoj 2018/19. godini u pomenuto područno odjeljenje upisano 20 polaznika iz Mojkovca, kao i da se radi na nabavci neophodnih instrumenata za nastavu. Takođe je istakao veoma dobru saradnju ove obrazovne institucije sa Opštinom Mojkovac.

Predstavnici Odbora su sa direktorima škola razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se prosvjetni radnici suočavaju u svakodnevnom radu, prvenstveno, o statusu prosvjetnih radnika, neophodnosti kontinuirane edukacije kadra, kao i kvalitetne komunikacije sa krovnim resornim institucijama. Tokom razgovora, predstavnici obrazovnih institucija su, što se tiče seta reformisanih zakona iz oblasti obrazovanja, naročito, pohvalili rješenja koja se tiču smanjenja broja izbornih predmeta i definisanja potrebnog broja bodova za upis u gimnaziju i stručne škole.

Predsjednik Odbora je istakao spremnost članova Odbora da se aktivno uključe u rješavanje, eventualnih problema sa kojima se obrazovne ustanove suočavaju u radu, u skladu sa ovlašćenjima propisanim Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Odbora Radule Novović i članica Odbora Aleksandra Vuković, sastali su se i sa predsjednikom Skupštine Opštine Mojkovac Draganom Mrdakom. Na sastanku je bilo riječi o kulturno-umjetničkim manifestacijama i aktivnostima Opštine Mojkovac, na tom polju. Sastancima sa predstavnicima obrazovnih institucija i Opštine Mojkovac prisustvovala je i sekretarka Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.