utorak, 02 oktobar 2018 14:24

Održan sastanak predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sa predstavnicom Saveza slijepih

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović sastao se danas sa Katarinom Bigović, savjetnicom za međunarodnu saradnju u Stručnoj službi Saveza slijepih Crne Gore.

Sastanak je organizovan na zahtjev Saveza slijepih Crne Gore, sa ciljem detaljnijeg upoznavanja Odbora sa činjenicama u vezi sa realnim rokovima ratifikacije i uspostavljanja saradnje tokom procesa ratifikacije Marakeškog sporazuma, koji ima za cilj veću dostupnost udžbenika i druge literature, ne samo osobama oštećenog vida, već svim osobama koje imaju poteškoća u čitanju standardne štampe.

Predstavnica Saveza slijepih Crne Gore istakla je da bi se ratifikovanjem Marakeškog sporazuma olakšao pristup objavljenim radovima za osobe koje su slijepe, slabovide ili iz nekog drugog razloga ne mogu da čitaju štampani tekst. U vezi sa tim, navela je da bi, prije ratifikacije Sporazuma, bilo neophodno izmijeniti Zakon o autorskim i srodnim pravima, u smislu oslobađanja od obaveze plaćanja naknade licima sa invaliditetom, koja bi mogla koristiti autorsko djelo, bez sticanja odgovarajućeg autorskog imovinskog prava.  

Predsjednik Odbora je sagovornicu upoznao sa nadležnostima i funkcionisanjem Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore i najavio saradnju sa Savezom slijepih Crne Gore, u smislu realizacije zajedničkih projekata, kao i organizovanja skupova i tribina sa aktuelnim temama, sa ciljem davanja doprinosa snažnijem uključivanju lica sa invaliditetom u sve oblasti društva.