petak, 05 oktobar 2018 12:15

Predstavnici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport posjetili dvije obrazovne ustanove u Baru

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović i članica Odbora Branka Tanasijević posjetili su 4. oktobra 2018. godine, JU Gimnaziju „Niko Rolović“ i Osnovnu školu „Blažo Jokov Orlandić“, u Baru.

Posjeta je organizovana sa ciljem upoznavanja Odbora sa različitim iskustvima u sprovođenju reforme obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

Predstavnici Odbora su sa direktorima škola razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se prosvjetni radnici suočavaju u svakodnevnom radu, prvenstveno, o stanju objekata u kojima su smještene prosvjetne institucije, preopterećenosti pojedinih obrazovnih ustanova, s jedne, a sa druge strane, postojanju viška prostornih kapaciteta u pojedinim obrazovnim ustanovama, statusu prosvjetnih radnika, neophodnosti kontinuirane edukacije kadra, kao i kvalitetne komunikacije sa resornim institucijama.

Direktorica JU Gimnazija „Niko Rolović“ Marija Đonović, sa saradnicama, upoznala je predstavnike Odbora sa činjenicom da Gimnaziju, ove školske godine, pohađaju 592 učenika, te da škola broji 52 zaposlena lica, od čega je 40 prosvjetnih radnika. Napomenula je da je, u ovoj školskoj godini, smanjen broj učenika koji su upisani u Gimnaziju, u korist stručnih škola i pohvalila zakonsko rješenje koje se odnosi na uvođenje bodovnog limita za upis u gimnazije. Kao veliki problem sa kojim se suočavaju, navela je da u istoj zgradi, već 15 godina nastavu izvode dvije škole, Gimnazija i JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, sa odvojenim upravama i prosvjetnim kadrom. Iz pomenutog razloga, Gimnazija mora funkcionisati u okviru jedne smjene, tako da ne ostaje prostora za bilo kakvu vrstu vannastavnih aktivnosti u drugoj smjeni. Takođe, navela je da je fiskulturna sala u veoma lošem stanju, ali i da je pokrenuto pitanje rekonstrukcije, te da su već, u tu svrhu, opredijeljena sredstva od strane Ministarstva sporta. Ona je napomenula da je najavljena i pomoć Opštine Bar. Takođe, što se tiče opremljenosti računarskom opremom, navela je da stanje nije zadovoljavajuće i da je oprema zastarjela. Iz tog razloga je škola, prošle godine, organizovala dobrotvornu akciju i na taj način je dobijen određeni broj korišćenih računara, koji su u dobrom stanju.

Direktor Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“ Mustafa Peročević, sa saradnicama, upoznao je predstavnike Odbora da je pomenuta škola osnovana 1972. godine, kao i da se nalazi u postojećoj zgradi od 1977. godine. Naveo je da škola zapošljava 73 prosvjetna radnika, koji svi rade sa punom normom časova, kao i da je, u ovoj školskoj godini pohađa 1050 učenika, te da je prisutan trend porasta broja učenika, svake godine, što polako dovodi do problema nedovoljnog učioničkog prostora. Direktor Peročević je istakao da je započeta sanacija fiskulturne sale i objekta za produženi boravak učenika prvog razreda, kao i da škola ima izvanrednu psihološko-pedagošku službu i logopeda. Takođe je istakao, da bi bilo neophodno obnoviti računarsku opremu. Predstavnici Odbora su sa predstavnicima prosvjetnog kadra škole razgovarali o neophodnosti koordinacije i dobre komunikacije sa predstavnicima obrazovnih institucija prilikom izmjene i selekcije sadržaja školskih programa koje učenici moraju usvojiti. Zajednički zaključak je da škola, u današnje vrijeme, nikada nije bila pozvanija da se bavi i vaspitanjem učenika.

Predsjednik Odbora je istakao da bez kvalitetnog obrazovanja nema ni kvalitetnog društvenog napretka i izrazio spremnost da se Odbor aktivno uključi, kroz različite forme djelovanja, u rješavanje problema sa kojima se obrazovne ustanove suočavaju u radu, u skladu sa ovlašćenjima propisanim Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Članica Odbora Branka Tanasijević je navela da je cilj posjete obrazovnim institucijama u Baru, da se pokrene razgovor, kako na terenu, tako i na tematskim sjednicama Odbora, te da Odbor može doprinijeti da nešto, što se pokazalo kao dobro rješenje, bude još bolje, a ako nije, da bude dobro.

Predsjednik Odbora Radule Novović i članica Odbora Branka Tanasijević, sastali su se, nakon obilaska pomenutih škola i sa potpredsjednicom Skupštine opštine Bar Tanjom Spičanović. Na sastanku je bilo riječi o doprinosu koji Opština pruža učenicima i njihovim roditeljima, već dugi niz godina, u vidu finansiranja usluge prevoza učenika sa teritorije opštine, u godišnjem iznosu od 210.000 €. Takođe, potpredsjednica Opštine je upoznala predstavnike Odbora o brojnim započetim i najavljenim aktivnostima iz oblasti prosvjete, kao što su izgradnja novog vrtića i dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i renoviranje dvije fiskulturne sale. Sastancima sa predstavnicima obrazovnih institucija i Opštine Bar prisustvovala je i sekretarka Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.