petak, 08 mart 2019 12:19

Održana 31. sjednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Razmotren i jednoglasno podržan Predlog zakona o mladima

Na danas održanoj 31. sjednici, Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je razmotrio Predlog zakona o mladima, koji je podnijela Vlada Crne Gore.

Uvodne napomene i obrazloženje Predloga zakona o mladima, izložio je, u svojstvu ovlašćenog predstavnika predlagača akta, ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore Nikola Janović.

Ministar sporta i mladih, Nikola Janović je istakao, da je Predlogom zakona o mladima predviđeno više novina, među kojima je, kao najznačajnije naveo, stvaranje uslova za jačanje institucionalnog okvira za planiranje i sprovođenje omladinske politike sa posebnim fokusom na osnaživanje uloge i funkcionisanja omladinskih centara. Takođe, jedna od novina je i donošenje Programa za ostvarivanje javnog interesa u oblasti omladinske politike, shodno čemu će Ministarstvo, najmanje jednom u dvije godine, izrađivati analizu potreba mladih.

Istakao je, da su se Predlogom zakona stvorile mogućnosti da Ministarstvo sporta i mladih može direktno ulagati u izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju ili opremanje omladinskih centara i omladinskih klubova, koji predstavljaju besplatne prostore za usavršavanje, druženje i razmjenu znanja i iskustava mladih.

Nakon rasprave, Odbor je jednoglasno odlučio da na ovaj predlog zakona podnese amandman, sa kojima se saglasio predstavnik predlagača zakona, pa isti, shodno članu 150 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, postaje sastavni dio ovog predloga zakona.

Odbor je, jednoglasno, odlučio da podrži Predlog zakona o mladima i predlaže Skupštini Crne Gore da ga usvoji.